Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán skúšobne vypálil ďalšie dve balistické rakety

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oznámenie o ďalšej skúške balistických striel prišlo v čase, keď je v Izraeli na návšteve americký viceprezident Joe Biden.

Teherán 9. marca (TASR) - Irán dnes uskutočnil skúšku ďalších dvoch balistických rakety, ktoré boli vypálené na cieľ vzdialený približne 1400 kilometrov. Informovala o tom agentúra FARS, podľa ktorej šlo o rakety typu Kádir-H a bol na nich nápis "Izrael musí byť zničený".

Oznámenie o ďalšej skúške balistických striel prišlo v čase, keď je v Izraeli na návšteve americký viceprezident Joe Biden, a krátko po tom, ako hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí kritizoval pondelkové testy, pričom avizoval, že USA majú v pláne predložiť túto záležitosť ako tému diskusie Bezpečnostnej rade OSN.

Teherán a svetové mocnosti vlani v júli podpísali dohodu o kontroverznom jadrovom programe Iránu, ktorá mu výmenou za jeho utlmenie zaručuje zrušenie sankcií uvalených Západom. Od jej uzavretia však konzervatívne kruhy v Iráne však už niekoľkokrát demonštrovali silu v podobe vyhlásení alebo skúšok zbraní.

Stalo sa tak aj vlani v októbri, keď Irán otestoval novú balistickú raketu Emad, čím podľa expertov svetovej organizácie porušil rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Podľa USA je táto raketa "v podstate schopná niesť jadrovú zbraň", aj keď Irán tvrdí, že na ňu jadrovú hlavicu nikdy neumiestni. Podľa expertov má raketa dolet 1700 kilometrov.

Spojené štáty preto 17. januára uvalili na Irán nové sankcie, ktoré zamedzujú jedenástim právnickým a fyzickým osobám napojeným na iránsky raketový program využívať americký bankový systém.

USA uvalili tieto sankcie len deň po tom, čo Spojené štáty a Európska únia oznámili zrušenie predošlých sankcií na Irán: Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) totiž vo svojej záverečnej správe vtedy potvrdila, že Teherán už splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

Podľa AP Irán tvrdí, že vlastní rakety s doletom 2000 kilometrov, ktoré sú schopné zasiahnuť územie Izraela a americké vojenské základne v priľahlej oblasti.