Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sneženie si vynútilo zatvorenie škôl a letísk v Teheráne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl, generál Mohammad Bagherí, vyhlásil, že armáda je pripravená poskytnúť akúkoľvek pomoc potrebnú pre sprejazdnenie ciest.

Teherán 28. januára (TASR) - Prvé husté sneženie tejto zimy v Iráne si vynútilo zatvorenie oboch medzinárodných letísk v hlavnom meste Teherán. Informovali o tom v nedeľu miestne médiá.

Polooficiálna tlačová agentúra ISNA uviedla, že všetky lety na letiská Mehrabad a imáma Chomejního, ako aj odlety z nich boli zrušené. Školy v niekoľkých častiach krajiny zatvorili a štátna rozhlasová stanica hlásila, že mnohé autá uviazli na cestách na dlhé hodiny.

Iránska televízia PressTV vysielajúca v angličtine informovala, že intenzívne využívané železničné spoje medzi Teheránom a Mašhadom, posvätným mestom šiitského islamu, museli pre obrovské hromady snehu takisto prestať premávať.

Náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl, generál Mohammad Bagherí, vyhlásil, že armáda je pripravená poskytnúť akúkoľvek pomoc potrebnú pre sprejazdnenie ciest.

Starosta Teheránu Mohammad Alí Nadžafí využil Twitter na výzvu občanom, aby pomáhali mestským zamestnancom striasať sneh zo stromov a zabrániť tak padaniu konárov. V niektorých štvrtiach metropoly hlásili výpadky elektriny.

Napriek ťažkostiam v doprave mnohí ľudia privítali husté sneženie, ktoré prišlo v období krutého sucha, ako napísala tlačová agentúra AP.

Tento mesiac už skôr guvernér Teheránu Ísá Farhádí oznámil, že mesto zažíva najsuchší rok za posledných 47 rokov. Varoval, že ak bude tento trend pokračovať, 52 percent teheránskych obyvateľov nebude mať na budúci rok pitnú vodu.