Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 18. jún 2024Meniny má Meniny má Vratislav
< sekcia Zahraničie

Irán spustil klinické skúšky svojej už tretej domácej vakcíny

Na archívnej snímke iránska vlajka. Foto: TASR/AP

Vakcínu vyvinula organizácia pre výskum a inovácie, spadajúca pod iránske ministerstvo obrany.

Teherán 16. marca (TASR) - Iránski vedci začali klinické testy v poradí tretej domácej vakcíny proti chorobe COVID-19, informovala v utorok agentúra AP.

Islamská republika dosiaľ doviezla dostatok vakcín z Ruska, Číny, Indie a Kuby na zaočkovanie 1,2 milióna svojej 80-miliónovej populácie. Väčšinu dostupných vakcín skúpili bohatšie štáty a Teherán chce svoju nedostatočnú zásobu vyvážiť produkciou vlastných očkovacích látok, približuje AP.

Iránski vedci sa rovnako ako ich zahraniční kolegovia pokúšajú zvyčajne dlhoročný proces vývoja vakcíny stihnúť za niekoľko mesiacov. Táto koronavírusom najhoršie zasiahnutá blízkovýchodná krajina navyše čelí aj devastujúcim americkým sankciám.

Medzinárodné spoločenstvo má však o týchto iránskych vakcínach len veľmi málo informácii. Vo fáze klinických skúšok sú aj dve ďalšie očkovacie látky. Najpokročilejšia z nich je vakcína Barekat, ktorá bola doteraz testovaná na 300 ľuďoch.

Túto najnovšiu vakcínu, zvanú Fakhra, chce vláda otestovať na 20.000 dobrovoľníkoch v Teheráne a iných mestách. Vládny predstaviteľ pre štátne médiá uviedol, že je "stopercentne" bezpečná, dôkazy o tom však nepredložil. Začiatkom tohto týždňa vláda navyše spustila prevádzku v závode, ktorý údajne dokáže vyrobiť tri milióny dávok denne.

Vakcínu vyvinula organizácia pre výskum a inovácie, spadajúca pod iránske ministerstvo obrany.