Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Irán systematicky demoluje podozrivý objekt na základni Párčín

"Irán podniká opatrenia, ktoré sa zjavne zhodujú so snahou odstrániť dôkazy o minulých aktivitách v Párčíne," povedal americký diplomat Robert Wood.

Viedeň 13. septembra (TASR) - Americký vyslanec obvinil dnes Irán zo "systematickej demolácie" objektu na vojenskej základni Párčín, ktorú chcú nukleárni inšpektori OSN navštíviť v rámci vyšetrovania podozrenia zo zbrojného výskumu.

"Irán podniká opatrenia, ktoré sa zjavne zhodujú so snahou odstrániť dôkazy o minulých aktivitách v Párčíne," povedal americký diplomat Robert Wood na zasadnutí Rady guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni.

MAAE má podozrenie, že Irán vykonal na základní Párčín skúšky výbušnín, možno pred desiatimi rokmi, a opakovane žiada Irán o prístup do komplexu. Teherán zdôrazňuje, že ide o konvenčnú vojenskú základňu, a odmieta obvinenia, že na nej uskutočňovali aktivity súvisiace s jadrovým programom.

Európska únia predtým vo vyhlásení pre Radu guvernérov MAAE ostro kritizovala Irán za odmietanie viesť s medzinárodným spoločenstvom seriózne a bezpodmienečné rozhovory o obavách týkajúcich sa jeho jadrového programu a obnovení dôvery v to, že sa nesnaží vyvinúť jadrové zbrane. Vyhlásenie tiež uvádza, že EÚ je rovnako ako svetové veľmoci odhodlaná hľadať diplomatické riešenie sporu.

Rada guvernérov MAAE, zložená zo zástupcov 35 krajín, by mala na súčasnom zasadnutí hlasovať o rezolúcii, ktorá kritizuje Irán za rozšírenie obohacovania uránu a neriešenie otázky podozrení z výskumu jadrových zbraní.

Návrh rezolúcie predložilo šesť svetových veľmocí s cieľom zvýšiť tlak na Teherán. Nie je však jasné, či rada uzavrie diskusiu o Iráne načas na to, aby sa mohlo ešte dnes konať hlasovanie alebo či hlasovanie prebehne až v piatok.