Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Irán tvrdí, že za výbuchmi, ktoré poškodili plynovody, stojí Izrael

Plamene po výbuchu plynovodu v iránskej provincii Čahármahál a Bachtijárí, ležiacej asi 400 kilometrov južne od hlavného mesta Teherán 14. februára 2024. Foto: TASR/AP

Výbuchy zasiahli minulý týždeň v stredu plynovody v provinciách Fárs na juhu a Čahármahál a Bachtijárí na juhozápade krajiny.

Teherán 21. februára (TASR) - Teherán v stredu obvinil Izrael z toho, že stojí za minulotýždňovými sabotážnymi útokmi, ktoré v Iráne poškodili dva plynovody. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Výbuchy zasiahli minulý týždeň v stredu plynovody v provinciách Fárs na juhu a Čahármahál a Bachtijárí na juhozápade krajiny. Iránski predstavitelia vtedy uviedli, že išlo o "sabotážny a teroristický" čin.

Miestne úrady po výbuchoch nehlásili obete ani zranených, no štátne médiá napísali, že v dôsledku poškodenia plynovodov boli narušené dodávky plynu v provinciách Severný Chorásán, Lorestán a Zandžán.

"Výbuch plynovodov v krajine bol dielom Izraela," povedal iránsky minister ropného priemyslu Džavád Ovdží na zasadnutí vlády. "Sprisahanie bolo zmarené," dodal.

Teherán tvrdí, že Izrael stojí za sériou sabotážnych útokov a atentátov zameraných na iránsky jadrový program. Spojené štáty a Izrael zas obviňujú Irán z podpory militantných skupín na Blízkom východe s cieľom uskutočňovať útoky na americké a izraelské ciele.