Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Irán tvrdí, že zadržal agentov Mosadu

Muž prechádza cez prechod pre chodcov na prázdnej ulici v Teheráne 3. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Podozrivé osoby vstúpili do Iránu z irackého Kurdistanu v bližšie nešpecifikovanom termíne.

Teherán 23. júla (TASR) - Irán tvrdí, že zadržal agentov napojených na izraelskú tajnú službu Mosad, ktorí mali na území islamskej republiky uskutočniť útoky na "citlivé" objekty. Podľa správy agentúry AFP zo soboty o tom informovala štátna tlačová agentúra IRNA.

Podozrivé osoby vstúpili do Iránu z irackého Kurdistanu v bližšie nešpecifikovanom termíne.

Zatknutí boli skôr, ako mohli vykonať svoju misiu, uviedla IRNA s odvolaním sa na vyhlásenie iránske ministerstva pre tajné služby.

Pri zatýkaní podozrivých osôb bolo zaistené "moderné komunikačné vybavenie" a "výbušné zariadenia", dodáva sa vo vyhlásení, v ktorom sa neuvádza počet zatknutých, ani ich štátna príslušnosť, a nekonkretizujú sa ani ciele údajného sprisahania.

Irán a Izrael už roky vedú tzv. tieňovú vojnu. Irán obviňuje Izrael - svojho úhlavného nepriateľa - zo sabotážnych útokov na svoje jadrové zariadenia a z atentátov na prominentné osobnosti vrátane vedcov.

Napätie medzi oboma štátmi sa zvýšilo po sérii závažných incidentov, z ktorých Teherán obvinil Izrael: ide napr. o zabitie plukovníka revolučných gárd Sajjáda Chodája, ktorého v máji pred jeho domom v Teheráne zastrelili útočníci na motocykloch, či podozrivé úmrtia ďalších dvoch vysokopostavených členov revolučných gárd - jeden zahynul pri údajnej nehode a druhý prišiel o život pri streľbe.

V apríli tohto roku Irán oznámil, že zatkol tri osoby napojené na Mosad, a v marci deklaroval, že prekazil útok na jadrovú elektráreň, ktorý tiež plánovali ľudia podozriví z napojenia na Izrael.