Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Irán: USA otáľajú pri rozhovoroch o oživení jadrovej dohody

Na archívnej snímke vlajka Iránu. Foto: TASR/AP

Spojené štáty už viackrát vyzvali na prepustenie niekoľkých amerických občanov v zadržiavaných v Iráne.

Teherán 22. augusta (TASR) - Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí v pondelok obvinil Spojené štáty, že "otáľajú" pri rozhovoroch o oživení jadrovej dohody z roku 2015. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Američania otáľajú a z európskej strany je nečinnosť ... Amerika a Európa potrebujú dohodu viac ako Irán," povedal hovorca iránskej diplomacie Násir Kanaání. Na tlačovej konferencii povedal, že Teherán chce udržateľnú dohodu, ktorá zachová jeho legitímne práva. Zostáva vyriešiť niekoľko problémov, ale sú veľmi dôležité, dodal.

"Zdôrazňujeme, že výmena väzňov s Washingtonom je samostatná téma a nemá nič spoločné s procesom rokovaní o oživení (jadrovej) dohody z roku 2015," povedal.

Spojené štáty už viackrát vyzvali na prepustenie niekoľkých amerických občanov v zadržiavaných v Iráne. Irán zase žiada prepustenie niekoľkých Iráncov v USA, zadržiavaných na základe obvinení spojených s americkými sankciami.

Teherán sa počas rokovaní o oživení jadrovej zmluvy snaží získať záruky, že žiadny budúci prezident USA od dohody neodstúpi, ak by bola obnovená. V roku 2018 to urobil Donald Trump a obnovil voči Iránu tvrdé americké sankcie.

Podľa vyjednávačov prezident Joe Biden takéto záruky nemôže poskytnúť, pretože dohoda má skôr politický charakter a nie je právne záväznou zmluvou.