Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán tvrdí, že nové sankcie USA sú neoprávnené

Na archívnej snímke iránska podzemná raketová základňa Foto: Teraz.sk/Youtube

Irán vlani v októbri otestoval balistickú raketu Emad, čím podľa expertov OSN porušil rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Podľa USA je raketa v podstate schopná niesť jadrovú zbraň. Experti OSN tvrdia, že má dolet 1700 kilometrov.

Dubaj 18. januára (TASR) - Irán tvrdí, že nové sankcie, ktoré na islamskú republiku uvalili v nedeľu Spojené štáty za jej nedávny test balistickej rakety, sú neoprávnené. Na tlačovej konferencii to uviedol dnes hovorca iránskeho rezortu diplomacie Džáber Ansárí, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Sankcie Spojených štátov voči iránskemu balistickému programu nemajú nijakú právnu ani morálnu oprávnenosť. Amerika každý rok predáva krajinám tohto regiónu arzenál za desiatky miliárd dolárov. Tieto zbrane sa potom používajú pri vojnových zločinoch proti Palestínčanom, Libanončanom a najnovšie aj proti obyvateľom Jemenu," uviedol Ansárí.

Podľa neho sú tieto sankcie "propagandou" slúžiacou na upokojenie kritiky, ktorá sa zo zahraničia, ale aj z vlastných radov vzniesla vlani na USA po uzavretí jadrovej dohody s Teheránom. Na základe tejto dohody došlo v sobotu k stiahnutiu hospodárskych sankcií voči Iránu.

Irán vlani v októbri otestoval balistickú raketu Emad, čím podľa expertov OSN porušil rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Podľa USA je raketa "v podstate schopná niesť jadrovú zbraň". Experti OSN tvrdia, že má dolet 1700 kilometrov.

Ansárí označil tieto tvrdenia za nepodložené a zdôraznil, že predmetná zbraň je určená len na obranu jeho krajiny a pre iné štáty nepredstavuje nijaké riziko.

Iránsky prezident Rúhání navštívi o pár dní Európu, prvýkrát po zrušení sankcií

Iránsky prezident Hasan Rúhání na budúci týždeň navštívi Taliansko a Francúzsko. Bude to jeho prvá cesta do Európy od zrušenia sankcií uvalených na jeho krajinu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné oznámenie diplomatického zdroja.

Zdroj povedal, že Rúhání bude na návšteve Talianska 25.-26. januára a do Paríža odcestuje 27. januára.

Počas prvého dňa v Taliansku sa Rúhání stretne s tamojším prezidentom i premiérom a s poprednými podnikateľmi. V druhý deň návštevy má naplánované stretnutie s pápežom Františkom, dodal zdroj.

Návšteva sa mala pôvodne uskutočniť vlani v novembri, ale po útokoch islamistických militantov z 13. novembra v Paríži ju zrušili.

Spojené štáty a Európska únia v sobotu 16. januára oznámili po rokovaniach vo Viedni zrušenie sankcií uvalených na Irán. Stalo sa tak po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej historickej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

Teherán výmenou za zrušenie sankcií obmedzí svoje ambície v oblasti jadrového výskumu, ktorý by podľa Západu mohol slúžiť na vývoj atómových zbraní.

Irán sa stiahnutím ochromujúcich medzinárodných sankcií vymanil z dlhodobej hospodárskej izolácie a podľa Rúháního bude jeho krajina v budúcnosti menej závislá od ropného priemyslu.