Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Irán: Útoky USA a Británie v Jemene ohrozujú medzinárodný mier

Na snímke sa lietadlo pripravuje na vzlietnutie, aby podniklo ďalšie útoky na vojenské ciele Houthi v Jemene. Foto: TASR/AP

Húsíovia od vlaňajšieho novembra pravidelne útočia na medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori, čo zdôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy.

Teherán 4. februára (TASR) - Irán v nedeľu odsúdil sobotné útoky Spojených štátov a Británie na ciele húsijských povstalcov v Jemene s tým, že prispievajú k rozšíreniu konfliktu na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Tieto útoky sú v jasnom rozpore s opakovanými tvrdeniami Washingtonu a Londýna, že si neželajú rozšírenie vojny a konfliktu v regióne," uviedol vo vyhlásení hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí s tým, že útoky považuje za "hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť".

USA a Británia podľa neho "podnecujú chaos, neporiadok, neistotu a nestabilitu" tým, že podporujú Izrael vo vojne s palestínskym militantných hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Americká a britská armáda v sobotu opäť zaútočili na desiatky cieľov jemenských povstalcov, tzv. húsíov, v reakcii na ich pokračujúce útoky na medzinárodnú a komerčnú námornú dopravu, ako aj na vojenské plavidlá prechádzajúce cez Červené more.

Húsíovia od vlaňajšieho novembra pravidelne útočia na medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori, čo zdôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy.

Americká armáda zároveň v noci na sobotu zasiahla viac než 85 cieľov v Sýrii a Iraku v odvete za dronový útok na americkú základňu v Jordánsku, ktorý pripísala proiránskym milíciám v Iraku. Pri tomto útoku zahynuli traja americkí vojaci.

Spojené štáty počas útokov nezasiahli žiadne ciele na území Iránu, pričom obe tieto krajiny sa pravdepodobne snažia vyhnúť priamemu vojenskému konfliktu, píše AFP.