Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Irán vymenoval nového vyslanca pri OSN

Znak OSN, archívne foto Foto: TASR/AP

Iránske ministerstvo zahraničných vecí vymenovalo dnes nového veľvyslanca pri Organizácii Spojených národov po tom, ako jeho predchádzajúcemu nominantovi Spojené štáty zamietli vlani udelenie víz.

Teherán 28. januára (TASR) - Iránske ministerstvo zahraničných vecí vymenovalo dnes nového veľvyslanca pri Organizácii Spojených národov po tom, ako jeho predchádzajúcemu nominantovi Spojené štáty zamietli vlani udelenie víz. Napísala to agentúra AP.

Podľa dnešného oznámenia iránskeho rezortu diplomacie sa novým stálym zástupcom Iránu pri OSN stane Gholámalí Chóšrú. Tento skúsený diplomat pôsobil v minulosti vo funkcii námestníka ministra zahraničných vecí, ako aj vyslanca pri OSN.

Predchádzajúci kandidát na veľvyslanca Iránu pri OSN Hamíd Abútálebí nedostal vlani vízové povolenie na pobyt v USA vzhľadom na obvinenia z účasti na rukojemníckej dráme na americkom veľvyslanectve v Teheráne v rokoch 1979-81.

Skúsený iránsky diplomat tvrdí, že robil iba tlmočníka militantným študentom, ktorí v roku 1979 prepadli americkú ambasádu v Teheráne a 444 dní tam zadržiavali 52 Američanov. Väzby medzi Spojenými štátmi a Iránom sa po obsadení veľvyslanectva prerušili a oficiálne vzťahy oba štáty neobnovili dodnes.

Irán v reakcii na vlaňajšie zamietnutie bezprostredne neurčil nového kandidáta. Podľa iránskeho rezortu diplomacie bude islamská republika prostredníctvom všetkých dostupných právnych kanálov pracovať na tom, aby sa zamedzilo neudeľovaniu amerických víz pre jej vyslancov.