Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Irán vypustil družicu, ktorá nedosiahla obežnú dráhu

Čínska sonda Chang'e 4 pristála vo štvrtok na odvrátenej strane Mesiaca. Foto: TASR/AP

Iránsky minister telekomunikácií Mohammad-Džavád Ázerí Džahromí uviedol, že nosná raketa nedosiahla v tretej fáze potrebnú rýchlosť, pričom let v prvých dvoch fázach prebehol úspešne.

Teherán 15. januára (TASR) - Irán v utorok oznámil, že vypustil družicu aj napriek kritike zo strany Spojených štátov. Družici Pajám sa však nepodarilo dosiahnuť obežnú dráhu, informovala agentúra AP.

Iránsky minister telekomunikácií Mohammad-Džavád Ázerí Džahromí uviedol, že nosná raketa nedosiahla v tretej fáze "potrebnú rýchlosť", pričom let v prvých dvoch fázach prebehol úspešne. Neupresnil, čo zapríčinilo zlyhanie rakety, ale prisľúbil, že iránski vedci budú pokračovať vo svojej práci.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa nedávno vyjadril, že plány Iránu na vysielanie satelitov na obežnú dráhu porušujú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúcu Irán, aby nevyvíjal aktivitu spojenú s balistickými strelami schopnými niesť jadrové zbrane.

Irán trvá na tom, že vysielaním satelitov túto rezolúciu neporušuje. Tehrán vyjadril úmysel vypustiť ešte jednu družicu, ale nie je jasné, či neúspech vypustenia družice Pajám ovplyvní termín pokusu o jej vyslanie na obežnú dráhu.