Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Vysokoškolského učiteľa v Iráne zatkli za kontakty s cudzincami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Madání bol zadržaný aj v minulosti a v roku 2012 bol odsúdený na šesť rokov väzenia.

Teherán 17. mája (TASR) - Iránska polícia zatkla vysokoškolského učiteľa a spisovateľa Saida Madáního, ktorý je podozrivý z údajného ohrozovania bezpečnosti krajiny a z väzieb na zahraničie. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra Mehr.

Šesťdesiatjedenročný Madání, profesor sociológie na univerzite v Teheráne, vydal niekoľko kníh o sociálnych problémoch v Iráne vrátane prostitúcie, násilia na ženách, zneužívania detí, chudoby a drogovej závislosti.

Polooficiálna tlačová agentúra Mehr neuviedla, kedy a kde bol Madání zadržaný.

V jej správe sa podľa agentúry AP však uvádza, že sa stretol s údajne podozrivými cudzími štátnymi príslušníkmi a prevzal od nich správy pre aktivistov v Iráne.

Madání bol zadržaný aj v minulosti a v roku 2012 bol odsúdený na šesť rokov väzenia.

AP poznamenala, že v posledných týždňoch Irán zintenzívnil zásahy proti disentu vrátane razií proti aktivistom.

Oceňovaný filmár Mohammad Rasúlof a ďalšie osoby vo svojom vyhlásení, zverejnenom cez víkend, informovali, že úrady nedávno vykonali razie v kanceláriách a domoch niekoľkých filmárov a ďalších ľudí z tohto odvetvia a niektorých z nich zatkli.

Konzervatívne úrady v Iráne, pričom mnohé prepojené na cirkevné kruhy, považujú mnohé aktivity, ktoré sa v krajine odohrávajú, za súčasť "mäkkej vojny" Západu proti islamskej republike. Podľa nich má takáto "westernizácia" poškodiť v Iráne islamskú vieru, uzavrela AP.