Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Irán vyvezie do Ruska väčšinu svojich zásob obohateného uránu

Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí Foto: FOTO TASR/AP

Irán musí zredukovať svoje rezervy obohateného uránu na približne 300 kilogramov.

Dubaj 19. decembra (TASR) - Irán v najbližších dňoch vyvezie väčšinu svojich zásob obohateného uránu do Ruska. Opatrenie súvisí so snahami Teheránu o čo najvčasnejšiu implementáciu jadrovej dohody a zabezpečiť si tak stiahnutie medzinárodných sankcií, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdroje.

"V najbližších niekoľkých dňoch bude do Ruska vyvezených zhruba deväť ton iránskeho obohateného uránu," uviedol šéf iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí, ktorého citovala štátna agentúra IRNA. Ide približne o množstvo, ktoré musí Irán vyviezť, aby dostal svoje zásoby uránu na požadovanú úroveň.

Teherán v stredu oznámil, že sa pokúsi naplniť požiadavky v priebehu dvoch alebo troch týždňov - po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uzatvorila vyšetrovanie jadrových aktivít Iránu v minulosti.

Generálny tajomník MAAE Jukija Amano, zodpovedný za preverenie všetkých nevyhnutných opatrení zo strany tejto islamskej republiky, uviedol, že "nie je vylúčené", aby boli sankcie stiahnuté už v januári; pred dôležitými voľbami, ktoré sa v Iráne uskutočnia koncom februára.

Irán už dostal od Ruska zásielku neobohatenej uránovej zmesi známej ako "žltý koláč" ako výmenu za obohatený urán, dodáva Reuters.

V rámci jadrovej dohody, ktorú Teherán podpísal so svetovými mocnosťami v júli, musí Irán zredukovať svoje rezervy obohateného uránu na približne 300 kilogramov, vyradiť z prevádzky väčšinu svojich centrifúg a odstrániť jadro ťažkovodného reaktora v zariadení Arák, aby ho nebolo možné používať na výrobu plutónia.