Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Iránsky minister vyzval na spoločný boj proti militantnému extrémizmu

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Reuters sa tak vyjadril v Kuvajte, ktorý navštívil v rámci svojej prvej cesty po krajinách Perzského zálivu od uzavretia jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými veľmocami.

Kuvajt 26. júla (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf dnes vyzval na zjednotenie všetkých blízkovýchodných krajín v boji proti militantnému extrémizmu, keďže ani jedna z nich podľa neho "nemôže regionálne problémy vyriešiť bez pomoci ostatných". Podľa agentúry Reuters sa tak vyjadril v Kuvajte, ktorý navštívil v rámci svojej prvej cesty po krajinách Perzského zálivu od uzavretia jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými veľmocami.

"Akákoľvek hrozba pre jednu krajinu je hrozbou pre všetkých," povedal Zaríf na iránskom veľvyslanectve v Kuvajte po stretnutí s tamojšími predstaviteľmi. "Irán stojí za obyvateľmi tohto regiónu v boji proti hrozbe extrémizmu, terorizmu a medzináboženských sporov... Našim odkazom pre krajiny tohto regiónu je to, že proti tejto spoločnej výzve by sme mali bojovať spolu," citoval iránskeho ministra Reuters.

Okrem Kuvajtu má Zaríf počas jednodňovej cesty navštíviť aj Katar a Irak. Reuters v tejto súvislosti uvádza, že väčšina arabských štátov pri Perzskom zálive sa obáva možného vývoja po uzavretí dohody o iránskom jadrovom programe zo 14. júla, ktorá by podľa nich mohla viesť k zmierňovaniu napätia vo vzťahoch Teheránu so Spojenými štátmi a povzbudiť ho k výraznejšiemu podporovaniu svojich blízkovýchodných spojencov.

Iránske šiitské vedenie popiera zasahovanie do záležitostí okolitých krajín a vyhlasuje, že po uzavretí jadrovej dohody nezmení svoju politiku v blízkovýchodnom regióne. Zaríf pred víkendovou cestou zverejnil vyhlásenie, v ktorom prisľúbil, že Irán bude naďalej podporovať svojich spojencov v boji proti militantnej skupine Islamský štát v Sýrii a Iraku.