Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Irán vyzval Turecko a Sýriu na zdržanlivosť po zostrelení lietadla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Signály z oboch strán svedčia o tom, že ani jedna nechce vojenskú konfrontáciu a krajiny spoločne pátrajú po nezvestnej posádke lietadla.

Teherán 24. júna (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Alí Akbar Sálehí vyzval v sobotu večer Turecko a Sýriu na zdržanlivosť po tom, ako Sýria v piatok nad Stredozemným morom zostrelila tureckú stíhačku.

V telefonickom rozhovore s tureckým kolegom Ahmetom Davutogluom Sálehí vyjadril nádej, že obe strany "urovnajú záležitosť pokojne v rámci udržania regionálnej stability," píše sa na webovej stránke iránskeho rezortu diplomacie. Na zdržanlivosť vyzval obe krajiny aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Irán podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, odkedy sa v tejto krajine začali minulý rok protivládne protesty.

Podľa sýrskej armády k zostreleniu tureckej stíhačky došlo, keď letela rýchlo a nízko, iba jeden kilometer od sýrskeho pobrežia.

Signály z oboch strán svedčia o tom, že ani jedna nechce vojenskú konfrontáciu a krajiny spoločne pátrajú po nezvestnej posádke lietadla.


Davutoglu: Sýria zostrelila tureckú stíhačku nad medzinárodnými vodami

Turecko dnes vyhlásilo, že Sýria zostrelila jeho vojenskú stíhačku nad medzinárodnými vodami a bez varovania. Ankara bude oficiálne konzultovať reakciu so spojencami v Severoatlantickej aliancii.

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu uviedol, že lietadlo bolo jasne označené a Sýria vedela, že je turecké. Damask pritom tvrdí, že to jeho protivzdušná obrana zistila až po tom, ako ho v piatok zostrelila.

Podľa Davutoglua existujú dôkazy z rádiovej komunikácie, ktoré naznačujú, že "vedeli, že lietadlo je naše".

Turecká pozemná kontrola upozornila stíhačku, že vstúpila do sýrskeho vzdušného priestoru, uviedol minister pre štátnu televíziu TRT. "Lietadlo sa obrátilo a bolo zostrelené po tom, ako opustilo sýrsky vzdušný priestor," konštatoval s tým, že Sýria stroj nevarovala a ani pred jeho zostrelením nekontaktovala tureckú stranu.

Podľa Davutoglua lietadlo nebolo na špionážnej misii spojenej so Sýriou a išlo o cvičný let na otestovanie kvality tureckých radarov.


NATO prekonzultuje v utorok situáciu po zostrelení tureckej stíhačky Sýriou

Ilustračné foto
Foto: TASR
Na žiadosť Turecka sa v utorok stretnú vyslanci štátov Severoatlantickej aliancie, aby prekonzultovali situáciu po zostrelení tureckej stíhačky Sýriou. Informovala o tom dnes hovorkyňa NATO v Bruseli.

"Turecko požiadalo o konzultácie podľa článku 4 Washingtonskej zmluvy, zakladajúceho dokumentu NATO. Podľa článku 4 môže ktorýkoľvek spojenec žiadať kedykoľvek konzultácie, keď sa domnieva, že je ohrozená jeho územná integrita, politická nezávislosť alebo bezpečnosť," uviedla hovorkyňa Oana Lungescová.

O stupňujúcej sa kríze v Sýrii budú v pondelok v Luxemburgu rokovať aj ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa španielsky vládny zdroj.

Britský minister zahraničných vecí William Hague dnes ostro odsúdil zostrelenie tureckej stíhačky ako "škandálne" a uviedol, že Británia je pripravená podporiť rázne opatrenia Bezpečnostnej rady OSN voči Sýrii.


Taliansko: Zostrelenie tureckej stíhačky Sýriou je "neprijateľné"

Taliansky minister zahraničných vecí Giulio Terzi dnes ako "neprijateľné" odsúdil piatkové zostrelenie tureckej stíhačky Sýriou. Dodal, že Taliansko sa bude aktívne podieľať na konzultáciách NATO, ktoré na žiadosť Turecka zvolali na utorok.

"Toto je ďalší mimoriadne závažný a neprijateľný čin zo strany Asadovho režimu," povedal Terzi s odkazom na vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ako dodal, lietadlo zostrelili počas "neútočného letu" nad Stredozemným morom.

Terzi tiež odsúdil "čoraz neznesiteľnejšie humanitárne podmienky," ktorým Damask vystavuje obyvateľov Sýrie a skutočnosť, že medzinárodným pozorovateľom neumožnili vykonávať ich úlohy.


USA odsúdili zostrelenie tureckého lietadla Sýriou ako "nehanebný čin"

Foto: TASR/AP
Ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová dnes odsúdila zostrelenie tureckej stíhačky Sýriou ako "nehanebný a neprijateľný" čin a prisľúbila úzku spoluprácu Spojených štátov s Tureckom pri podporovaní politickej zmeny v Sýrii.

"Spojené štáty čo najostrejšie odsudzujú tento nehanebný a neprijateľný čin," uviedla Clintonová vo vyhlásení po sobotňajšom rozhovore s tureckým ministrom zahraničných vecí Ahmetom Davutoglom.

Piatkové zostrelenie tureckého prieskumného lietadla F-4 Phantom "je ďalším prejavom necitlivej ľahostajnosti sýrskych orgánov voči medzinárodným normám, ľudskému životu, mieru a bezpečnosti," dodala Clintonová vo vyhlásení.