Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Iráne sa začali parlamentné voľby, hlasuje 55 miliónov voličov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tohtoročné voľby v Iráne sú vnímané ako referendum o umiernenej politike Rúháního, ktorého popularitu minulý rok posilnila jadrová dohoda.



Teherán 26. februára (TASR) - V Iráne sa dnes začali parlamentné voľby, prvé od dosiahnutia prelomovej jadrovej dohody, ktorú Teherán minulý rok uzavrel so svetovými mocnosťami. Iránci si zároveň volia Radu expertov, združujúcu popredných islamských učencov a teológov, ktorá volí alebo odvoláva najvyššieho duchovného vodcu krajiny a dozerá na výkon jeho funkcie.

Po celej krajine sa otvorilo približne 53.000 volebných miestností. O zložení 290-členného zákonodarného zboru a 88-člennej Rady expertov rozhodne v hlasovaní takmer 55 miliónov oprávnených voličov, informovala agentúra AP.

Proti sebe stoja dva tábory - na jednej strane reformisti požadujúci širšie demokratické zmeny a umiernení stúpenci prezidenta Hasana Rúháního, na strane druhej zástancovia tvrdej línie, ktorí sú proti jadrovej dohode a otváraní sa Západu.

Voliči si pri rozhodovaní o novom zložení parlamentu vyberajú spomedzi viac ako 6200 uchádzačov vrátane 586 žien. Na 30 kresiel obsadzovaných zástupcami hlavného mesta Teherán pripadá vyše 1000 kandidátov.

Tohtoročné parlamentné voľby v Iráne sú vnímané ako referendum o umiernenej politike Rúháního, ktorého popularitu minulý rok posilnila jadrová dohoda. Proreformní a umiernení kandidáti vytvorili koalíciu, aby účinnejšie konkurovali konzervatívcom, ktorí majú v súčasnosti parlamentnú väčšinu.

Volebné miestnosti sú otvorené od 08.00 do 18.00 h miestneho času (05.30-15.30 h SEČ). Predĺženie hlasovania je možné do polnoci miestneho času (21.30 h SEČ).