Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán zadržal v Hormuzskom prielive britský tanker

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iránske revolučné gardy uviedli, že tanker Stena Impero s 23-člennou posádkou plávajúci pod britskou vlajkou zadržali pre porušenie medzinárodných pravidiel námornej dopravy.

Teherán 19. júla (TASR) - Elitné iránske revolučné gardy v piatok oznámili, že v Hormuzskom prielive zadržali britský tanker. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu.

Iránske revolučné gardy uviedli, že tanker Stena Impero s 23-člennou posádkou plávajúci pod britskou vlajkou zadržali pre porušenie medzinárodných pravidiel námornej dopravy. Plavidlo bolo eskortované k iránskemu pobrežiu.

Zadržanie tankera potvrdil aj jeho majiteľ spoločnosť Stena Bulk and Northern Marine Management. Vo vyhlásení spoločnosti sa uvádza, že pri zastavovaní lode boli použité vrtuľníky a ozbrojené motorové člny. Tanker bol zadržaný v Hormuzskom prielive približne o 16.00 h britského letného času (17.00 h SELČ), keď sa nachádzal v medzinárodných vodách. S posádkou sa po únose nebolo možné spojiť a plavidlo momentálne smeruje na sever k iránskym brehom, uvádza sa ďalej vo vyhlásení spoločnosti.

O incidente už bola informovaná aj britská ministerka obrany Penny Mordauntová.