Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Irán zakázal noviny patriace kritikovi prelomovej jadrovej dohody

Iránsky demonštrant skanduje, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o prvé postihy svojho druhu.

Teherán 3. augusta (TASR) - Irán zakázal týždenník, ktorého majiteľ kriticky vystupoval proti jadrovej dohode uzatvorenej v júni medzi Teheránom a šiestimi svetovými mocnosťami. Zároveň varoval popredný konzervatívny denník pre údajné porušovanie spravodajských pravidiel, oznámili dnes noviny The Gulf News.

Ide o prvé postihy svojho druhu, odkedy iránska vláda minulý týždeň vydala predpisy ohľadom mediálneho pokrývania tejto kľúčovej dohody. Zakázaným denníkom je 9th Dey Weekly ultrakonzervatívneho poslanca Hamída Rasajího. Varovanie dostal vplyvný denník Kejhán a spravodajský internetový server Raja.

Všetky tieto mediálne platformy údajne urazili iránskych činiteľov a porušili dané predpisy vydané Najvyššou radou národnej bezpečnosti (SNSC), ktorá dozerala na jadrové rozhovory pod dohľadom ajatolláha Alího Chameneího. Irán na základe dohody obmedzí svoj jadrový program výmenou za uvoľnenie sankcií.

Teherán vždy odmietal obvinenia Západu, že jeho cieľom je vývoj atómovej bomby a zdôrazňoval mierové využitie tohto programu. Izrael ako úhlavný nepriateľ Teheránu ostro skritizoval predmetnú dohodu s tým, že umožní Iránu vyvíjať atómové zbrane, použiteľné pri vypuknutí konfliktu na Blízkom východe.