Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Irán zakázal výučbu cudzích jazykov v materských a základných školách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zákaz sa nevzťahuje len na anglický jazyk, ale aj ďalšie cudzie jazyky vrátane arabčiny.

Teherán 17. októbra (TASR) — Irán s okamžitou platnosťou zakázal vyučovanie všetkých cudzích jazykov vrátane angličtiny a arabčiny v materských a základných školách. Informovali o tom v utorok iránske médiá, píše agentúra AFP.

"Výučba cudzích jazykov sa zakazuje v škôlkach, materských školách a základných školách, pretože v tomto veku sa formuje iránska identita dieťaťa," cituje agentúra IRNA z vyhlásenia iránskeho ministerstva školstva.

Zákaz sa nevzťahuje len na anglický jazyk, ale aj ďalšie cudzie jazyky vrátane arabčiny. Zákaz výučby angličtiny na základných školách v Iráne platil už od roku 2018. Od stredných škôl je však vyučovanie tohto jazyka povolené.

Jediným úradným jazykom v Iráne je perzština, ktorá je silno ovplyvnená arabčinou, ale využíva aj prvky francúzskeho či anglického jazyka.

Iránske ministerstvo školstva už v júni 2022 avizovalo plán zaviesť skúšobnú výučbu francúzštiny na školách v celej krajine so zámerom eliminovať dominantné postavenie angličtiny.

Vláda v Teheráne v septembri zakázala Iráncom a študentom s dvojakým občianstvom navštevovať medzinárodné školy. Odôvodnila tým, že iránske deti majú povinnosť riadiť sa osnovami iránskych škôl.