Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán a šesť svetových mocností uzavreli historickú jadrovú dohodu

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius (sediaci štvrtý zľava) sa rozpráva s francúzskymi novinármi vo Viedni 14. júla 2015. Irán a šesť svetových mocností uzavreli vo Viedni komplexnú dohodu o jadrovom programe Teheránu. Na jej základe dôjde k zrušeniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Irán, výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu. Foto: TASR/AP

Na jej základe dôjde k obmedzeniu jadrových ambícií Teheránu.

Viedeň 14. júla (TASR) - Irán a šesť svetových mocností uzavreli dnes vo Viedni komplexnú dohodu o jadrovom programe Teheránu. Na jej základe dôjde k zrušeniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Irán, výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného iránskeho diplomata.

"Všetka tá tvrdá práca sa vyplatila a my sme uzavreli dohodu. Boh nech požehná náš ľud," povedal pre agentúru Reuters po maratóne rokovaní v rakúskej metropole Viedeň nemenovaný iránsky diplomat.

Ministri zahraničných vecí Británie, Číny, Francúzska, Ruska a Spojených štátov sa stretli približne hodinu po polnoci a následne dospeli k dohode, o ktorej sa rokovalo viac ako 20 mesiacov.

Zľava nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, americký minister zahraničných vecí John Kerry (druhý sprava), námestník amerického ministra pre energetiku Ernest Moniz , francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová a britský minister zahraničných vecí Philip Hammond počas stretnutia vo Viedni 14. júla 2015.
Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí vpravo Nemecka Frank-Walter Steinmeier a vľavo Francúzska Laurent Fabius počas tlačovej konferencie po rokovaní o iránskych rozhovoroch pred hotelom Palais Coburg
Foto: TASR/AP


Dohoda je míľnikom vo vzťahoch medzi Teheránom a západnými štátmi, ktoré Irán podozrievajú, že svojím civilným jadrovým programom maskuje ambície vyvinúť jadrovú zbraň. Irán takéto obvinenia dlhodobo odmieta.

Ministri zahraničných vecí Iránu a šiestich svetových mocností sa stretnú dnes o 10.30 h na spoločnom zasadaní v centre Spojených národov vo Viedni. Po zasadaní bude nasledovať tlačová konferencia, na ktorej iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf a šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová prečítajú spoločné vyhlásenie.

Francúzsky minister: Jadrová dohoda s Iránom vydrží najmenej desať rokov

Komplexná dohoda o jadrovom programe, ktorú dnes uzavrel Irán so šiestimi svetovými mocnosťami, bude dostatočne pevná najmenej po dobu nasledujúcich desiatich rokov, pričom svetové mocnosti budú pozorne sledovať, ako Irán využíva peniaze získané vďaka uvoľneniu sankcií. Pre denník Le Monde to dnes uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Postoj konštruktívnej neústupnosti Paríža umožnil prijať dostatočne pevnú dohodu, ktorá vydrží najmenej desať rokov. V tomto duchu budeme dozerať aj na jej implementáciu," uviedol Fabius.

Na otázku, či je znepokojený tým, že by sa Irán pomocou peňazí, ktoré mu budú plynúť z uvoľnenia západných sankcií, mohol pokúsiť destabilizovať región, šéf francúzskej diplomacie odpovedal: "Bude to jedna zo skúšok a my budeme nanajvýš ostražití."

Fabius si nemyslí, že francúzske firmy budú Iránom potrestané za to, že Paríž počas rokovaní zastával tvrdý postoj.

Ministri zahraničných vecí Británie, Číny, Francúzska, Ruska a Spojených štátov sa stretli dnes približne hodinu po polnoci vo Viedni a následne dospeli k dohode, o ktorej sa rokovalo viac ako 20 mesiacov.

Dohoda je míľnikom vo vzťahoch medzi Teheránom a západnými štátmi, ktoré Irán podozrievajú, že svojím civilným jadrovým programom maskuje ambície vyvinúť jadrovú zbraň.