Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Iránčanom zakázali západné účesy, tetovanie, solárium a úpravu obočia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predseda iránskeho združenia pánskych kaderníkov a holičov Mosfata Govahí, citovaný agentúrou ISNA, potvrdil, že "účesy satanského kultu sú teraz zakázané".

Teherán 5. mája (TASR) - Iránske úrady zakázali tie typy pánskych účesov, ktoré v krajine nie sú tradičné, informovala dnes miestna tlač. Nové nariadenia zakazuje mužom aj tetovanie, návštevu solária a úpravu obočia, ktoré sa u mladých Iráncov tešia rastúcej obľube. Tetovanie je pritom oddávna súčasťou miestnej kultúry.

Zakázaných je viacero typov módnych účesov, vrátane nagélovaných a rozstrapatených, ktoré majú mladí Iránčania v ostatných rokoch vo veľkej obľube. Tieto strihy však dráždia konzervatívnu časť iránskej spoločnosti, ktorá tvrdí, že nezodpovedajú normám hlásaným islamom a sú propagáciou Západu a západného životného štýlu.

Predseda iránskeho združenia pánskych kaderníkov a holičov Mosfata Govahí, citovaný agentúrou ISNA, potvrdil, že "účesy satanského kultu sú teraz zakázané". Nešpecifikoval však, o ktoré ide. Za porušenie úradného zákazu hrozí kaderníkom odobratie licencie.

Govahí súčasne kritizoval holičov, ktorí pracujú bez licencie a poskytujú klientom aj zakázané služby, pričom varoval, že úrady zakročia aj proti nim.