Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Iránca popravili za údajnú špionáž pre americkú CIA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Irán uplatňuje trest smrti pri zločinoch ako vražda, znásilnenie, ozbrojená lúpež a vážne prípady obchodovania s drogami, ale aj v prípadoch vojenskej špionáže.

Teherán 22. júna (TASR) - Iránca popravil štát za údajnú špionáž pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA). V sobotu o tom informovala iránska štátna stanica IRIB.

Muž bol zamestnaný na oddelení pre vesmír na ministerstve obrany. Zatkli ho s manželkou ešte v roku 2010, dôvodom bola špionáž pre CIA. Úrady vtedy vyhlásili, že v byte manželov našli "jasné dôkazy".

Muža odsúdil vojenský súd na smrť po dlhých rokoch vyšetrovania, jeho manželka dostala trest 15 rokov väzenia. Keď verdikt potvrdil aj iránsky najvyšší súd, Iránca začiatkom tohto týždňa obesili vo väznici Radžájí Šahr v meste Karadž, napísala tlačová agentúra DPA.

Irán uplatňuje trest smrti pri zločinoch ako vražda, znásilnenie, ozbrojená lúpež a vážne prípady obchodovania s drogami, ale aj v prípadoch vojenskej špionáže. Krajinu kritizujú v zahraničí za dlhodobé vykonávanie veľkého počtu štátnych popráv.