Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Iránci nemajú prístup ku Googlu a Gmailu, žiadali to údajne občania

Iránske ženy iránskej obci Qarn Abad, vzdialenej od hlavného mesta 380 km, sa učili pracovať s počítačom a internetom. Foto: TASR/AP

Státisíce Iráncov v súčasnej dobe používajú sociálne siete ako sú Facebook a Twitter pomocou špeciálneho softvéru, ktorý však úrady považujú za nelegálny

Teherán 24. septembra (TASR) - V Iráne bol v nedeľu večer zablokovaný prístup ku Googlu a Gmailu. Informoval o tom teheránsky dopisovateľ stránky Your Middle East s odvolaním sa na správu iránskej tlačovej agentúry ILNA.

Abdal Samád Chorrám Abadí, poradca iránskeho generálneho prokurátora, ktorý má na starosti kontrolu prístupu k internetu, správu ILNA potvrdil s tým, že opatrenie bolo prijaté na základe početných žiadostí od obyvateľov.

Spresnil, že ide odpoveď na antiislamský film Nevinnosť moslimov, zosmiešňujúci proroka Mohameda, ktorý sa objavil na portáli YouTube a vyvolal hnev v moslimskom svete. Pán Podľa neho bude prístup na stránku Google filtrovaný až do odvolania.

Státisíce Iráncov v súčasnej dobe používajú sociálne siete ako sú Facebook a Twitter pomocou špeciálneho softvéru, ktorý však úrady považujú za nelegálny. Iránske úrady už dávnejšie oznámili plány na zavedenie národného internetu, ktorý by obmedzil prístup obyčajných Iráncov do globálnej siete a poskytoval iba "povolený" obsah (arabsky halál).

Niektoré krajiny, vrátane Afganistanu, Pakistanu a Bangladéša, zablokovali prístup k YouTube, keď jeho prevádzkovateľ odmietol odstrániť ako video-stránka pre zdieľanie nepodarilo zložiť film Nevinnosť moslimov.