Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Iránci sa zhromažďujú pri hrobe Amíníovej napriek varovaniam úradov

Ilustračná fotka.. Foto: TASR - AP

Ľudia začali prichádzať k Amíníovej hrobu v iránskom Kurdistane, keďže v stredu uplynulo 40 dní od jej smrti, keď sa podľa miestnych tradícií končí obdobie smútku za zosnulým.

Paríž 26. októbra (TASR) - Iránci sa napriek varovaniam bezpečnostných zložiek začali zhromažďovať pri hrobe mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela po zadržaní mravnostnou políciou. Jej smrť vyvolala v Iráne vlnu masových protivládnych protestov.

Ľudia začali prichádzať k Amíníovej hrobu v iránskom Kurdistane, keďže v stredu uplynulo 40 dní od jej smrti, keď sa podľa miestnych tradícií končí obdobie smútku za zosnulým. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Smútiaci sa na miesto posledného odpočinku Amíníovej vybrali v stredu v ranných hodinách miestneho času napriek varovaniam bezpečnostných zložiek adresovaných jej rodine, aby žiadnu smútočnú ceremóniu nezorganizovala. V opačnom prípade vraj nemôžu zaručiť bezpečnosť členov rodiny.

Vo videách, ktoré sa objavili na internete, skandovali desiatky mužov i žien na cintoríne v Amíníovej rodnom meste Sakíz v provincii Kurdistan heslá ako "Žena, život, sloboda" a "Smrť diktátorovi".

"Kurdistan, Kurdistan, pohrebisko (obetí) fašistov," kričala skupina ľudí v inom videu zdieľanom na sociálnej sieti Twitter.

Ľudskoprávna skupina Hengaw zverejnila fotografie, na ktorých bolo vidno množstvo príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí údajne uzatvorili aj vstupy do Sakízu. Napriek tomu tam prichádzali desiatky ľudí na autách, motocykloch i peši aj mimo ciest a cez polia.

Mahsá Amíníová zomrela ako 22-ročná ešte 16. septembra tri dni po tom, čo ju v Teheráne zatkla iránska mravnostná polícia pre údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy. V iránskom hlavnom meste bola Kurdka spolu so svojím mladším bratom.

Vlna hnevu, ktorá následne vypukla na jej pohrebe, vyvolala najväčšie protesty v islamskej republike za uplynulé tri roky, píše AFP. Na ich čelo sa postavili mladé ženy a školáčky, ktoré si z hláv strhávali a pálili svoje hidžáby a postavili sa na odpor bezpečnostným zložkám v uliciach.