Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Iránom podporované milície zastavili útok na americké základne v Sýrii

Konvoj izraelských tankov manévruje pri odchode z Gazy neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy 24. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Pokoj zbraní nastal aj na juhu Libanonu, kde sa tamojšie militantné hnutie Hizballáh pravidelne ostreľovalo s izraelskými silami.

Bagdad 24. novembra (TASR) - Iránom podporované milície, ktoré v posledných týždňoch uskutočnili desiatky útokov na americké základne v Iraku a Sýrii, v piatok zastavili paľbu. V tento deň sa tiež začalo uplatňovať štvordňové prímerie medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Upokojenie situácie nastalo po vystupňovaní napätia v uplynulom týždni, keď pri leteckých útokoch USA zahynulo niekoľko militantov zo skupiny Katáib Hizballáh - polovojenskej organizácie tvorenej irackými šiitmi, ktorú podporuje Irán.

Hovorca tejto organizácie povedal, že militanti nevyhnutne nedodržujú prímerie - ktoré oficiálne platí iba v Pásme Gazy -, ale monitorujú aktivity USA a podľa toho budú postupovať.

Katáib Hizballáh a ostatné Iránom podporované militantné skupiny pod záštitou skupiny Islamský odpor začali 17. októbra útočiť na americké stanovištia a dosiaľ podnikli vyše 60 útokov v Iraku a susednej Sýrii. Tieto milície vyhlásili, že ide o odvetu za podporu, ktorú Spojené štáty poskytujú Izraelu v jeho vojne s radikálnym hnutím Hamas.

Pokoj zbraní nastal aj na juhu Libanonu, kde sa tamojšie militantné hnutie Hizballáh pravidelne ostreľovalo s izraelskými silami. Časť z viac než 55.000 Libanončanov, ktorí boli v dôsledku týchto zrážok vysídlení, sa začala vracať naspäť na svoje územie.