Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Iránska raketa revolučných gárd vyniesla na obežnú dráhu satelit

Na archívnej snímke raketa. Foto: TASR/AP

Irán v poslednom desaťročí vypustil do vesmíru niekoľko satelitov s krátkou životnosťou na zber údajov o počasí, prírodných katastrofách a poľnohospodárstve.

Teherán 20. januára (TASR) — Raketa vzdušných a vesmírnych síl iránskych revolučných gárd vyniesla v sobotu na obežnú dráhu satelit Soraja. Jeho vypustenie je súčasťou vesmírneho programu revolučných gárd vyvíjaného v koordinácii s iránskym civilným vesmírnym programom, uvádza sa v správe štátnej agentúry IRNA. Informovala o tom agentúra AP.

Aké úlohy bude družica vykonávať, nebolo bezprostredne známe. Podľa iránskych médií bola umiestnená na obežnú dráhu vo výške približne 750 kilometrov nad zemským povrchom, kam ju vyniesla trojstupňová raketa na tuhé palivo. Agentúra Fars oznámila, že družica začala odosielať telemetrické údaje.

Je to prvýkrát, čo Irán úspešne umiestnil satelit na obežnú dráhu vyššiu ako 500 kilometrov, konštatovala IRNA.

Irán v poslednom desaťročí vypustil do vesmíru niekoľko satelitov s krátkou životnosťou na zber údajov o počasí, prírodných katastrofách a poľnohospodárstve. Opakovane zdôrazňoval, že tým nesleduje vojenské ciele.

Spojené štáty tvrdia, vypúšťaním satelitov Teherán porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a vyzvali ho, aby nevykonával žiadnu činnosť zahŕňajúcu vývoj balistických rakiet schopných niesť jadrové hlavice. Sankcie OSN zamerané na iránsky program balistických rakiet sa však skončili vlani v októbri.

Americké tajné služby v hodnotení globálnych hrozieb z roku 2023 uviedli, že vývoj nosných rakiet približuje Irán k zostrojeniu medzikontinentálnej balistickej strely schopnej niesť jadrové hlavice, keďže využíva podobnú technológiu.

Vlani v decembri Irán vyslal na obežnú dráhu v rámci príprav na pilotované lety kapsulu schopnú prepravovať zvieratá.

Iránsky vesmírny program však nedávno zaznamenal problémy, keď päťkrát po sebe zlyhal štart vyvíjanej rakety Símurg (Fénix).