Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Iránske jadrové rokovania tlačí čas, o polnoci vyprší daná lehota

Iránska vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Rokovania o predbežnej jadrovej dohode s Iránom vstúpili do záverečných hodín: vrcholní diplomati intenzívne pracujú na tom, aby dosiahli prelom pred vypršaním danej lehoty dnes o polnoci.

Lausanne 31. marca (TASR) - Rokovania o predbežnej jadrovej dohode s Iránom vstúpili do záverečných hodín: vrcholní diplomati intenzívne pracujú na tom, aby dosiahli prelom pred vypršaním danej lehoty dnes o polnoci.

Vyjednávači z Iránu a šiestich svetových mocností - Británie, Číny, Francúzska, Ruska, USA a Nemecka - sa stretli vo švajčiarskom meste Lausanne, aby stanovili rámcový náčrt dohody, ktorá obmedzí civilný jadrový program Iránu na približne desať rokov a sťaží Teheránu využiť technológiu na vývoj atómových zbraní.

Výmenou za to skupina šiestich mocností odstráni sankcie, ktoré USA, Európska únia a OSN uvalili na Irán počas dlhodobého nukleárneho sporu s ním.

Rokovania uviazli na tom, ako rýchlo bude Iránu povolené oživiť program obohacovania uránu po skončení desaťročnej dohody a ako rýchlo sú svetové mocnosti pripravené odvolať sankcie OSN, ktoré izolovali Irán, informovala nemecká tlačová agentúra DPA.

Šestica mocností chce zabrániť Iránu, aby mohol po skončení hlavnej časti dohody naraz zvýšiť svoje jadrové aktivity. Veľmoci zároveň presadzujú dodatočné predĺženie lehoty, počas ktorého by zostali v platnosti niektoré obmedzenia.

"Naďalej potrebujeme veľa posunu na všetkých stranách - aj na strane Iránu," citovala DPA pondelňajšie večerné vyjadrenie nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera v Lausanne.

Ak dnes svetové mocnosti a Irán dospejú na lausannských rokovaniach k prelomu a dohodnú sa s Teheránom na predbežnej jadrovej dohode, konečnú - podrobnejšiu - dohodu by chceli uzavrieť do konca júna. Táto dohoda by mohla viesť k normalizácii vzťahov medzi USA a Iránom, ktoré stoja v rozličných blízkovýchodných konfliktoch na protichodných stranách.