Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Iránske parlamentné voľby predĺžili o dve hodiny

Iránske voličky hlasujú vo volebnej miestnosti v Kóme počas parlamentných volieb v Iráne v piatok 26. februára 2016. Foto: TASR/AP

Tohtoročné parlamentné voľby v Iráne sú vnímané ako referendum o umiernenej politike Rúháního, ktorého popularitu minulý rok posilnila jadrová dohoda.

Teherán 26. februára (TASR) - Iránske parlamentné voľby, ako aj voľby do tamojšej Rady expertov predĺžili kvôli veľkému náporu hlasujúcich o dve hodiny. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšieho ministerstva vnútra o tom informovala iránska štátna televízia, ktorú citovala agentúra Reuters.

"Hlasovanie bolo predĺžené o dve hodiny - do 20.00 h (miestneho času - 17.30 h SEČ)," uviedlo ministerstvo. Približne 53.000 volebných miestností sa v krajine otvorilo o 08.00 h miestneho času (5.30 h SEČ). Voliči mali pôvodne hlasovať len do 18.00 h miestneho času (15.30 h), predĺženie hlasovania sa však očakávalo už skôr.

Takmer 55 miliónov oprávnených iránskych voličov rozhoduje dnes o zložení 290-členného zákonodarného zboru a 88-člennej Rady expertov v prvých voľbách od dosiahnutia vlaňajšej prelomovej jadrovej dohody so svetovými mocnosťami. Proti sebe stoja dva tábory - na jednej strane reformisti požadujúci širšie demokratické zmeny a umiernení stúpenci prezidenta Hasana Rúháního, na strane druhej zástancovia tvrdej línie, ktorí sú proti jadrovej dohode a otváraniu sa Západu.

Voliči si pri rozhodovaní o novom zložení parlamentu vyberajú spomedzi viac ako 6200 uchádzačov vrátane 586 žien. Na 30 kresiel obsadzovaných zástupcami hlavného mesta Teherán pripadá vyše 1000 kandidátov. Voličom po hlasovaní zafarbia prsty atramentom, aby bolo jasné, že už odvolili, priblížila agentúra AP.

Nijaké oficiálne údaje ohľadne volebnej účasti doposiaľ známe nie sú, iránsky minister vnútra Abdolrezá Rahmání-Fazlí však odhadol, že by účasť mohla dosiahnuť až 70 percent.

Tohtoročné parlamentné voľby v Iráne sú vnímané ako referendum o umiernenej politike Rúháního, ktorého popularitu minulý rok posilnila jadrová dohoda. Proreformní a umiernení kandidáti vytvorili koalíciu, aby účinnejšie konkurovali konzervatívcom, ktorí majú v súčasnosti parlamentnú väčšinu.