Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V iránskych prezidentských voľbách opätovne zvíťazil Hasan Rúhání

Nový iránsky prezident Hasan Rúhání Foto: TASR/AP

Voľby sa do značnej miery miere považujú za referendum o jadrovej dohode so svetovými veľmocami.

Teherán 20. mája (TASR) - Súčasný iránsky prezident Hasan Rúhání sa stal víťazom piatkových volieb novej hlavy štátu a zabezpečil si tak druhý mandát. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov hlasovania.

Umiernený politik Rúhání získal 57 percent odovzdaných hlasov a zvíťazil tým s výrazným náskokom nad svojím hlavným súperom, konzervatívnym duchovným Ebráhímom Raísím, ktorý dostal 38 percent hlasov, oznámilo ministerstvo vnútra v Teheráne.

Na prezidentských voľbách sa zúčastnilo 73 percent z vyše 40 miliónov oprávnených voličov. Zvyšní dvaja kandidáti získali menej než päť percent hlasov.

Piatkové voľby boli označované aj za referendum o Rúháního reformistickom kurze a otváraní sa krajiny voči svetu, najmä Západu. Išlo o prvé voľby v Iráne od uzavretia prelomovej jadrovej dohody medzi islamskou republikou a svetovými veľmocami v roku 2015. Pred volebnými miestnosťami sa často tvorili dlhé zástupy a ľudia čakali niekoľko hodín na odovzdanie hlasovacieho lístka. Príslušné úrady predĺžili čas hlasovania najmenej trikrát.

Volič vypĺňa hlasovací lístok vo volebnej miestnosti v Teheráne počas prezidentských volieb v Iráne 19. máj 2017.
Foto: TASR/AP


Rúhání (68), ktorý sa ujal prezidentského úradu na základe prísľubu, že otvorí Irán svetu a poskytne jeho obyvateľom väčšiu domácu slobodu, čelil nečakane tvrdej kampani zo strany Raísího, chránenca najvyššieho duchovného vodcu, ajatolláha Alího Chameneího. Raísí (56) vyslovil podozrenia z volebných podvodov.

O úrad hlavy štátu sa uchádzali aj proreformný politik a bývalý minister kultúry Mostafá Mír Salím a bývalý minister telesnej výchovy Mostafá Hášemitabá. Kampaň bola mimoriadne emotívna a témami verejnej diskusie sa stali aj také otázky, o akých sa zvyčajne v prísne kontrolovaných štátnych médiách nehovorí.

V predošlých voľbách v roku 2013 Rúhání zvíťazil so ziskom takmer 51 percent hlasov. Účasť vtedy dosiahla 73 percent. Funkčné obdobie iránskeho prezidenta je štvorročné.