Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Rozhodnutie OSN je podľa iránskych Revolučných gárd neprijateľné

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius (sediaci štvrtý zľava) sa rozpráva s francúzskymi novinármi vo Viedni 14. júla 2015. Irán a šesť svetových mocností uzavreli vo Viedni komplexnú dohodu o jadrovom programe Teheránu. Na jej základe dôjde k zrušeniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Irán, výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu. Foto: TASR/AP

Podľa Džáfarího je dohoda zásahom do činnosti iránskych ozbrojených síl a prekročením viacerých neprekročiteľných hraníc stanovených iránskym najvyšším vodcom ajatolláhom Alím Chameneím.

Dubaj 20. júla (TASR) - Veliteľ iránskych Revolučných gárd, Muhammad Alí Džáfarí napadol dnešnú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN schvaľujúcu dohodu o jadrovom programe Teheránu, ktorú minulý týždeň uzavrelo s Iránom šesť svetových mocností. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Džáfarího je dohoda zásahom do činnosti iránskych ozbrojených síl a prekročením viacerých neprekročiteľných hraníc stanovených iránskym najvyšším vodcom ajatolláhom Alím Chameneím.



"Niektoré časti návrhu rezolúcie evidentne prekračujú červené čiary islamskej republiky, najmä pokiaľ ide o iránske vojenské prostriedky," uviedol Džáfarí krátko pred dnešným schválením rezolúcie Bezpečnostnou radou OSN.

"Nikdy s ňou (s dohodou) nebudeme súhlasiť," citovala hlavného veliteľa iránskych Revolučných gárd súkromná tlačová agentúra Tasnim.

Hlavný iránsky vyjednávač Abbás Araghčí kritiku dohody ktorú svetové mocnosti uzavreli minulý týždeň s Iránom, odmietol a označil ju za "bezpríkladný úspech v dejinách Iránu".

"Najnovšia rezolúcia OSN zakazuje len rakety schopné niesť jadrové hlavice a Irán program jadrových rakiet nemá," povedal dnes Araghčí v rozhovore pre iránsku štátnu televíziu IRIB.

Okrem toho taktiež uviedol, že po schválení rezolúcie BR OSN Irán vydá vyhlásenie, v ktorom napriek všetkému označí všetky predchádzajúce sankcie a obmedzenia uvalené na islamskú republiku za protiprávne.

Komplexná dohoda medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami má obmedziť iránsky jadrový program minimálne na ďalšie desaťročie výmenou za postupné zrušenie zahraničných sankcií. Na plnenie dohody budú dohliadať medzinárodní inšpektori.

V platnosti taktiež ešte päť rokov zostane embargo OSN na vývoz a dovoz konvenčných zbraní do Iránu, ako aj osemročné embargo na dovoz zahraničných komponentov pre iránsky program balistických striel.