Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Iránske revolučné gardy majú nového veliteľa

Alí Chameneí Foto: TASR/AP

Iránske revolučné gardy (Sepáhe pásdáráne enkelábe eslámí, doslova Armáda strážcov islamskej revolúcie) boli založené v roku 1979 na popud ajatolláha Rúholláha Chomejního.

Teherán 21. apríla (TASR) - Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí vymenil veliteľa elitných revolučných gárd. Do čela tejto polovojenskej organizácie vymenoval brigádneho generála Husajna Salámího, ktorý nahradí Mohammada Alího Džafarího, informovala v nedeľu iránska štátna televízia bez uvedenia ďalších podrobností.

Päťdesiatdeväťročný Husajn Salámí pôsobil doteraz ako zástupca veliteľa gárd. O dva roky starší Džafarí sa stal veliteľom tejto polovojenskej organizácie 1. septembra 2007.

Spojené štáty zaradili 8. apríla iránske revolučné gardy na americký zoznam teroristických organizácií. Toto opatrenie nadobudlo účinnosť o týždeň neskôr zverejnením v úradnom vestníku.

Iránske revolučné gardy (Sepáhe pásdáráne enkelábe eslámí, doslova Armáda strážcov islamskej revolúcie) boli založené v roku 1979 na popud ajatolláha Rúholláha Chomejního. Gardy sú oddelené od iránskych pozemných, námorných aj vzdušných síl. Zatiaľ čo regulárna armáda má za úlohu chrániť hranice štátu a vnútornú bezpečnosť, úlohou gárd je podľa iránskej ústavy chrániť režim islamskej republiky.

Revolučné gardy sú zodpovedné aj za iránske programy balistických rakiet a jadrových zbraní. Teherán varoval, že má rakety s doletom až 2000 kilometrov, takže v ich dosahu sa ocitlo územie Izraela a americké vojenské základne v regióne.