Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Iránske revolučné gardy začali cvičenia na ostrovoch v Perzskom zálive

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Trojicu ostrovov kontroluje Irán, ale robia si na ne nárok aj Spojené arabské emiráty.

Teherán 2. augusta (TASR) - Iránske revolučné gardy (IRGC) v stredu odštartovali námorné manévre na sporných ostrovoch v Perzskom zálive. Informovali o tom iránske štátne médiá. TASR správu prevzala za agentúry AFP.

Podľa iránskej agentúry IRNA sú manévre zamerané na "obranu iránskych ostrovov v Perzskom zálive". Agentúra citovala jedného z námorných veliteľov IRGC, podľa ktorého sa cvičilo na ostrovoch Abú Músá a Veľký i Malý Tumb ležiacich vo východnej časti Perzského zálivu.

Trojicu ostrovov kontroluje Irán, ale robia si na ne nárok aj Spojené arabské emiráty. Tri strategicky významné ostrovy ležia v blízkosti Hormuzského prielivu, cez ktorý sa preváža takmer pätina svetovej produkcie ropy a sú príčinou dlhodobého sporu medzi SAE a Iránom.

Plavidlá revolučných gárd boli podľa agentúry IRNA vybavené protilodným raketovým systémom Ghadir a balistickými strelami Fath 360. IRGC tiež nasadili bezpilotné plavidlá vybavené umelou inteligenciou, ako aj bojové lietadlá, vrtuľníky a letecké drony.

Tento krok zo strany Teheránu prichádza dva týždne po posilnení námornej prítomnosti USA v Perzskom zálive vrátane nasadenia torpédoborca či stíhačiek F16 a F35.