Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Iránskeho speváka oceneného Grammy odsúdili na tri roky vo väzení

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V piatok na sociálnej sieti Instagram oznámil, že ho odsúdili na tri roky za "podnecovanie a vyprovokovanie k výtržnostiam s cieľom narušiť národnú bezpečnosť".

Teherán 1. marca (TASR) - Iránskeho popového speváka Šervína Hádžía Agápúra, ktorého pieseň sa stala hymnou masových protirežimových protestov v roku 2022, odsúdili na takmer tri roky vo väzení. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Agápúr (26) zložil a vydal pieseň "Baraye" v reakcii na celoštátne demonštrácie v Iráne po úmrtí 22-ročnej Mahsy Amíníovej. Zomrela v nemocnici na jeseň 2022 krátko po zadržaní mravnostnou políciou. Zásahy bezpečnostných zložiek proti účastníkom protestov si vyžiadali stovky mŕtvych a tisíce zatknutých. Medzi zadržanými bol aj Agápúr.

V piatok na sociálnej sieti Instagram oznámil, že ho odsúdili na tri roky za "podnecovanie a vyprovokovanie k výtržnostiam s cieľom narušiť národnú bezpečnosť". Ďalší osemmesačný trest dostal za "propagandu proti režimu". Podľa iránskych zákonov sa tresty odňatia slobody ukladajú súbežne a Agápúr by mal vo väzení stráviť len tri roky.

Podľa AFP nebolo bezprostredne jasné, kedy bol rozsudok vynesený, a nikto okrem speváka o ňom neinformoval.

Jeho pieseň zaznela aj na oslavách v americkom Bielom dome vlani v marci pri príležitosti perzského Nového roku - Novrúzu. Prvá dáma USA Jill Bidenová spevákovi udelila v roku 2023 špeciálnu cenu Grammy za najlepšiu pieseň pre sociálnu zmenu. Pieseň označila za "silnú a poetickú výzvu za slobodu a práva žien".