Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Migranti ukradli francúzsky čln a preplavili sa na ňom až do Británie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sedemnásť migrantov vrátane troch detí dorazilo v utorok nadránom na pobrežie Anglicka na palube rybárskeho člna, ukradnutého z francúzskeho prístavu neďaleko Calais, potvrdili britskí predstavitelia.

Lille 13. novembra (TASR) - Skupina iránskych migrantov ukradla rybársky čln z francúzskeho prístavu a preplavila sa na ňom cez Lamanšský prieliv do Británie, pričom sa jej podarilo prekĺznuť okolo príslušníkov pohraničnej stráže a dokončiť celú trasu púte, ktorú sa každý rok pokúšajú zvládnuť tisíce ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Sedemnásť migrantov vrátane troch detí dorazilo v utorok nadránom na pobrežie Anglicka na palube rybárskeho člna, ukradnutého z francúzskeho prístavu neďaleko Calais, potvrdili britskí predstavitelia.

Britské ministerstvo vnútra uviedlo, že skupinu migrantov zachytili pri prístave Dover.

"Na člne sme našli 14 mužov a troch neplnoletých, všetci sa predstavili ako Iránci," uviedol hovorca ministerstva. Dodal, že ich žiadosti o udelenie azylu budú úrady posudzovať a že neplnoleté osoby odovzdali sociálnym službám.

Francúzsky prokurátor Pascal Marconville, ktorý vedie vyšetrovanie krádeže, vyhlásil, že motor bol naštartovaný pomocou drôtikov, teda bez kľúča, a že migrantom sa podarilo "uniknúť strážnej hliadke" prístavných úradov.

Každý rok sa tisíce migrantov z Afriky, Blízkeho východu a Ázie, mnohí ešte neplnoletí, snažia dostať do Británie cestovaním načierno v kamiónoch smerujúcich cez Lamanšský prieliv do Anglicka, prevažne z francúzskeho prístavu Calais.

Pre mnohých sa tieto pokusy skončia neúspechom, pričom francúzska polícia pravidelne zadržiava migrantov, keď sa snažia vyliezť do kamiónov.

V pondelok večer začali mať francúzski príslušníci podozrenie, keď spozorovali čln, ktorý podniká "neobvyklú" plavbu cez Lamanš. Uviedla to hovorkyňa námorných úradov v severnom Francúzsku Ingrid Parrotová. Upovedomili preto britské úrady a tie sa skontaktovali s majiteľom 12-metrového člna. Ten vyhlásil, že mu ho ukradli z prístavu Boulogne-sur-Mer, asi 35 kilometrov západne od Calais.

Parrotová označila túto plavbu cez Lamanš za "bezprecedentnú" s tým, že migranti dovtedy používali oveľa menšie člny pri pokusoch o preplávanie prielivu až do cieľa svojej vytúženej púte, a navyše s malým úspechom.

Francúzski námorní predstavitelia spustili zatiaľ tento rok 23 operácií - buď na záchranu migrantov na mori, alebo na zastavenie skupín, ktoré sa práve chystali vydať na plavbu.