Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Iránski vyjednávači neboli spokojní s rokovaniami o jadrovom programe

"Svetové mocnosti znovu dokázali, že pri rokovaniach s Iránom nie sú dostatočne seriózne," uviedla webová stránka iránskej spravodajskej televízie Press TV.

Teherán/Bagdad 23. mája (TASR) - Iránski vyjednávači neboli spokojní s priebehom dnešných rokovaní v Bagdade o jadrovom programe Teheránu, uviedla tlačová agentúra DPA.

"Návrhy neobsahovali nič nového, sú nevyvážené, a preto neužitočné," citovala iránska agentúra IRNA zdroje z prostredia vyjednávania.

"Svetové mocnosti znovu dokázali, že pri rokovaniach s Iránom nie sú dostatočne seriózne," uviedla webová stránka iránskej spravodajskej televízie Press TV.

Zástupcovia šiestich svetových mocností - USA, Británie, Francúzska, Nemecka, Ruska a Číny (známe ako formát P5+1) - rokovali v Bagdade s Iránom o jeho jadrovom programe, ktorý vzbudzuje obavy západných krajín. Rokovania by mali pokračovať vo štvrtok.

Západ podozrieva Irán, že pod rúškom civilného jadrového programu pracuje na vývoji atómových zbraní, čo však Teherán stále odmieta.

Americké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že na rokovaniach v Bagdade bol Teheránu predložený "podrobný návrh", uviedol Reuters. Návrh sa týkal krokov, ktoré by mal Irán urobiť, aby presvedčil, že jeho jadrový program je určený na mierové účely.

Tento prístup by mohol tiež zahŕňať "krok za krokom" robené recipročné opatrenia, zamerané na aktivitu na strane mocností, ak Irán podnikne svoje vlastné kroky, povedala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová.