Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Iránsky jadrový reaktor zaliali po odstránení jadra betónom

Na snímke nedokončený ťažkovodný atómový reaktor v Araku 15. januára 2011. Foto: TASR/AP

Odstránenie jadra reaktora má kľúčový význam pre zmiernenie sankcií uvalených západnými veľmocami na Teherán, ktorý vďaka tomuto kroku nebude môcť produkovať plutónium.

Washington 15. januára (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že Irán zalial betónom miesto po odstránenom jadre ťažkovodného reaktora v zariadení v Aráku. Tento krok je rozhodujúci pre uplatnenie jadrovej dohody, ktorú Teherán uzavrel so svetovými veľmocami, informovala agentúra Reuters.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí John Kirby potvrdil, že miesto po jadre reaktora bolo zapuzdrené betónom.

Šéf diplomacie USA John Kerry ešte v stredu povedal, že jadro reaktora bolo odstránené a miesto po ňom bude zaliate betónom.

Budúcnosť tohto jadrového reaktora, umiestneného pri meste Arák v strednom Iráne, bola jedným z najspornejších bodov v rámci zdĺhavých rokovaní predstaviteľov medzinárodného spoločenstva s Iránom. Niekoľkoročné diskusie napokon vlani v júli vyústili do podpisu komplexnej dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu.

Odstránenie jadra reaktora má kľúčový význam pre zmiernenie sankcií uvalených západnými veľmocami na Teherán, ktorý vďaka tomuto kroku nebude môcť produkovať plutónium použiteľné pri výrobe jadrovej zbrane.