Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Iránsky migrant sa podpálil v austrálskom tábore počas návštevy UNHCR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dvadsaťtriročný iránsky žiadateľ o azyl zo zadržiavacieho strediska pre utečencov na území tichomorského ostrovného štátu Nauru sa nachádza sa vo vážnom stave.

Sydney 27. apríla (TASR) - Dvadsaťtriročný iránsky žiadateľ o azyl sa podpálil v austrálskom zadržiavacom stredisku pre utečencov na území tichomorského ostrovného štátu Nauru a nachádza sa vo vážnom stave. Informovali o tom dnes predstavitelia ostrova.

Zábery zachytávali muža, ako kričí "Už to nevydržím!", potom sa podpálil. Pribehli k nemu okolostojaci ľudia a uhasili plamene vodou a prikrývkami.

Na ostrove boli práve zástupcovia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), aby preverili tamojšie podmienky života zadržiavaných azylantov. Nie je jasné, či sa mladík podpálil pred ich očami, uviedla tlačová agentúra DPA.

"Stav muža-utečenca je kritický a žiadame o okamžitú evakuáciu z dôvodu liečby," napísala nauruská vláda vo vyhlásení.

Austrálsky minister pre prisťahovalectvo Peter Dutton zareagoval, že obeť letecky prevezú z Nauru na liečbu dnes večer. Minister však upozornil, že konanie muža neovplyvní posudzovanie jeho žiadosti o azyl.

"Ak si ľudia myslia, že sebapoškodzovanie alebo poranenie člena svojej rodiny vyústi do toho, že prídu do Austrálie a budú tam trvalo žiť, tak sa mýlia," povedal Dutton novinárom v austrálskom Melbourne.

Nauruská vláda odsúdila tento pokus "ovplyvniť austrálsku politiku spracovávania žiadostí o azyl mimo územia Austrálie" a požiadala migrantov, aby sa "zdržali takýchto protestov".

Austrália zadržiava všetkých migrantov, ktorí sa plavia k jej brehom na člnoch, a ich žiadosti o azyl spracováva v zadržiavacích strediskách mimo svojho územia - v tichomorskom ostrovnom štáte Nauru a v Papue-Novej Guinei, ktorým za to platí. Canberra tiež oznámila, že žiaden žiadateľ, ktorému azyl udelí, nebude nikdy umiestnený v Austrálii, ale skôr niekde v tretích krajinách.

Vlani sa v takýchto zariadeniach nachádzalo 1459 žiadateľov o azyl.

Najvyšší súd Papuy-Novej Guiney v utorok vydal verdikt, že zadržiavanie žiadateľov o azyl v austrálskom migračnom tábore na papuánskom ostrove s názvom Manus je porušením ich ústavného práva na osobnú slobodu. Zároveň nariadil domácej i austrálskej vláde, aby podnikli bezodkladné kroky a ukončili zadržiavanie azylantov na ostrove.

Premiér Papuy-Novej Guiney Peter O'Neill dnes už oznámil zatvorenie tohto strediska, tak ako to nariadil najvyšší súd.