Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Iránsky minister slávnostne otvoril nový konzulát v Damasku

Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po leteckom útoku v Damasku v pondelok 1. apríla 2024. Osem ľudí zahynulo v pondelok pri výbuchu, ktorý zasiahol budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom v sýrskej metropole Damask. Podľa iránskych médií išlo o izraelský útok, pri ktorom zahynul generál iránskych Revolučných gárd. TASR o tom píše s odvolaním sa na agentúry DPA a AFP. Izraelská armáda opakovanie útočí na ciele v susednej Sýrii, aby zabránila Iránu a ozbrojeným skupinám spojeným s Teheránom, ako je libanonský Hizballáh, v rozšírení svojho vplyvu v tejto krajine. Od začiatku vojny v Pásme Gazy pred takmer pol rokom sa tieto údery zintenzívnili. Foto: TASR/AP

Teherán je kľúčový spojenec Damasku a prisľúbil pomstu za letecký útok na svoj konzulát. Minulý pondelok pri ňom zahynulo sedem členov iránskych elitných Revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

Damask 8. apríla (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v pondelok slávnostne otvoril nový konzulát svojej krajiny v Damasku. Urobil tak týždeň po útoku na pôvodný konzulát, z ktorého Irán obviňuje Izrael. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Iránskeho ministra zahraničných vecí sprevádzal jeho sýrsky partner Fajsal Mikdád, uviedla štátna tlačová agentúra SANA. Nový konzulát sa nachádza v luxusnej štvrti, kde sídlia aj ďalšie zahraničné veľvyslanectvá a úrady OSN, neďaleko od priestorov zničených pri útoku, informovala AFP.

Amír Abdollahján sa má stretnúť aj s prezidentom Bašárom Asadom a sýrske provládne noviny Al-Watan uviedli, že jeho rozhovory v Damasku budú "zamerané najmä" na dôsledky minulotýždňového útoku.

Teherán je kľúčový spojenec Damasku a prisľúbil pomstu za letecký útok na svoj konzulát. Minulý pondelok pri ňom zahynulo sedem členov iránskych elitných Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Sýria i Irán obviňujú z útoku Izrael, ale ten sa k incidentu nevyjadril.

Iránsky minister zahraničných vecí začal v nedeľu regionálne turné v Ománe, ktorý je dlhoročným sprostredkovateľom medzi Teheránom a Západom. Ománsky minister zahraničných vecí vyzval na zníženie napätia v regióne.