Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Iránsky pomocný exprokurátor dostal doživotie za politické popravy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Súdny proces sa týkal masových popráv 5000 väzňov na viacerých miestach v Iráne, ktoré údajne nariadil vtedajší najvyšší náboženský vodca ajatolláh Chomejní.

Štokholm 15. júla (TASR) - Švédsky súd vo štvrtok odsúdil bývalého iránskeho pomocného prokurátora Hamída Núrího (61) na doživotie za úlohu, ktorú zohral pri popravách politických väzňov v Iráne v roku 1988. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Vyšetrovanie podľa vyhlásenia súdu ukázalo, že "obvinený sa spolu s ďalšími podieľal na vykonávaní trestných činov... a v úlohe pomocného prokurátora odprevádzal väzňov pred komisiu a odtiaľ na popravisko".

Súdne konanie, ktoré prebiehalo od vlaňajšieho augusta, vyvolalo napätie medzi Švédskom a Iránom. Teherán vo štvrtok verdikt švédskeho súdu označil za politický a dodal, že prípad bol postavený na "nepodložených a vykonštruovaných obvineniach voči Iránu a jeho súdnictvu".

Súdny proces sa týkal masových popráv 5000 väzňov na viacerých miestach v Iráne, ktoré údajne nariadil vtedajší najvyšší náboženský vodca ajatolláh Chomejní. Popravy boli podľa AFP odvetou za útoky, ktoré vykonávala exilová opozičná skupina Ľudoví mudžahedíni (MEK) na konci iránsko-irackej vojny v rokoch 1980 až 88.

Núrí bol odsúdený nielen za svoju rolu pri popravách namierených proti MEK, ale aj za druhú vlnu popráv "zameranú na sympatizantov ľavice, ktorí sa museli vzdať svojej islamskej viery", vyhlásil švédsky súd.