Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident koncom marca navštívi Belgicko a aj inštitúcie EÚ

Iránsky prezident Hasan Rúhání Foto: TASR/AP

Rúhání minulý týždeň uskutočnil päťdňovú cestu po Európe, ktorú odštartoval návštevou Talianska a zakončil pobytom vo Francúzsku.

Brusel 1. februára (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání by mal v najbližších mesiacoch pokračovať vo svojom turné po krajinách Európskej únie, ktoré začal minulý týždeň. Na pláne má oficiálnu návštevu Belgicka a Rakúska.

Tlačová agentúra Belga v nedeľu večer s odvolaním sa na šéfa Rúhániho štábu Muhammada Nahavandiana uviedla, že iránsky prezident by mal pricestovať do Belgicka 31. marca. Tento dátum ešte musí potvrdiť iránske veľvyslanectvo v Belgicku.

Rúhání má na programe stretnutie s belgickým premiérom Charlesom Michelom a očakáva sa, že pobyt v Bruseli využije aj na návštevu inštitúcií Európskej únie.

Plánovaná návšteva iránskeho prezidenta v Belgicku podľa agentúry Belga zapadá do súčasného rámca otepľovania vzťahov medzi EÚ a Iránom, ktoré prišlo po vlaňajšom júlovom podpise medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe. Islamská republika začala nový proces rokovaní so Západom, ktorý po podpise dohody o spornom jadrovom programe zrušil sériu sankcií voči Teheránu.

Návšteva iránskeho prezidenta v Belgicku nadviaže na novembrovú belgickú hospodársku misiu v Iráne. Bola to prvá misia tohto druhu po 35 rokoch. Belgicko, podobne ako aj ďalšie krajiny EÚ, využíva rušenie doterajších sankcií na možnosť uzatvárať nové politické vzťahy a podpisovať obchodné a hospodárske zmluvy s Islamskou republikou.

Rúhání minulý týždeň uskutočnil päťdňovú cestu po Európe, ktorú odštartoval návštevou Talianska a zakončil pobytom vo Francúzsku.