Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident predložil návrh nového štátneho rozpočtu

Na snímke iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: TASR/AP

Nový štátny rozpočet je vo výške 75 miliárd dolárov.

Teherán 17. januára (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání predložil dnes v parlamente návrh rozpočtu, na základe ktorého sa má znížiť závislosť krajiny od príjmov z ropného priemyslu. V návrhu sa už počíta s výhodami vyplývajúcimi zo sobotňajšieho stiahnutia sankcií, ktoré sú súčasťou vlaňajšej jadrovej dohody.

Nový štátny rozpočet vo výške 75 miliárd dolárov je približne o 4,2 percenta vyšší než tomu bolo vlani. Príjmy z ropy však z neho predstavujú menej než 25 percent. Teherán samostatne vyčlení približne 190 miliárd dolárov pre stovky vládnych bánk a spoločností, informuje agentúra AP.

Rúhání vyhlásil, že implementácia prelomovej jadrovej dohody medzi Teheránom a šiestimi svetovými mocnosťami uspokojila všetky strany okrem radikálnych extrémistov.

"Z implementácie danej dohody sú šťastní všetci okrem sionistov, vojnových štváčov, nespokojencov medzi islamskými národmi a extrémistov v Spojených štátoch," povedal Rúhání pred poslaneckým snemom, jeho prejav prenášali médiá. Prezident tiež zdôraznil, že dohoda otvorila "nové okná pre kontakt (Iránu) so svetom".

Uzavretie jadrovej dohody s Iránom má však aj svojich kritikov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v tejto súvislosti vyjadril: "Bez dôslednej reakcie na každé porušenie dohody si Irán uvedomí, že môže pokračovať vo vývoji atómovej zbrane, destabilizovaní regiónu a rozširovaní terorizmu."

Americký republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan uviedol, že administratíva Baracka Obamu pomohla stiahnuť ekonomické sankcie uvalené na "hlavného štátneho sponzora terorizmu", dopĺňa stanica BBC.