Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident rokoval v Pakistane o spolupráci a Afganistane

Iránsky prezident Hassan Ruhání Foto: TASR/AP

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyzval v závere svojej dvojdňovej návštevy Pakistanu na spoluprácu medzi bezpečnostnými zložkami oboch krajín.

Islamabad 27. marca (TASR) - Irán a Pakistan sa v sobotu zaviazali bojovať spoločne za mier v regióne. Tento sľub je považovaný za vzpruhu pre stagnujúci zmierovací proces medzi afganskou vládou a povstalcami Talibanu, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyzval v závere svojej dvojdňovej návštevy Pakistanu na spoluprácu medzi bezpečnostnými zložkami oboch krajín. "Naše rezorty obrany by mali vzájomne spolupracovať v prospech bezpečnosti regiónu," uviedol Rúhání v Islamabade.

Pakistanský premiér Naváz Šaríf túto výzvu na spoluprácu podporil. "Nový globálny poriadok priniesol nové výzvy pre svet vo všeobecnosti a osobitne pre moslimský svet," dodal Šaríf.

Napätie medzi Pakistanom a Iránom prispelo k nedostatočnému pokroku v rodiacom sa procese, ktorý by mal ukončiť 15-ročný konflikt v Afganistane. Pakistan a Irán sú jeho susedmi.

Objavili sa správy, že Irán podporuje militantov afganského Talibanu, aby ich využil voči vynárajúcej sa hrozbe extrémistov Islamského štátu (IS) v regióne. To pomohlo povstalcom z Talibanu vyhýbať sa pakistanskému vplyvu.

Islamabad, ktorý mal na afganský Taliban desať rokov významný vplyv, naň zrejme vytvára nátlak, aby sa zapojil do mierových rokovaní s kábulskou vládou. Záštitu nad rokovaniami majú regionálne a globálne mocnosti, Taliban však rozhovory odmieta.

DPA citovala bezpečnostného analytika Fidu Chána, podľa ktorého sa afganský Taliban domnieval, že má podporu aj ďalších regionálnych hráčov, nielen Pakistanu, a prijímal nezávislé rozhodnutia. Rúháního návštevu v Pakistane označil za "prvý, ale významný krok".