Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident varoval Izrael a spojencov pred neuváženou reakciou

Izraelská vojenská námorná loď hliadkuje v Stredozemnom mori pri pobreží Hadery v Izraeli, nedeľa 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, uviedla izraelská armáda.

Teherán 14. apríla (TASR) - Iránsky prezident Ebráhím Raísí varoval v nedeľu Izrael a jeho spojencov pre akýmkoľvek neuváženým, respektíve bezohľadným konaním. Urobil tak po tom, ako Irán dronmi a raketami zaútočil na Izrael v odvete na útoky na iránsky konzulát v Damasku z 1. apríla. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Ak sionistický režim (Izrael) alebo jeho podporovatelia preukážu bezohľadné správanie, dostanú rozhodnú a oveľa ráznejšiu odpoveď," uviedol Raísí.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, uviedla izraelská armáda. Izraelu a spojencom podarilo sa zostreliť až 99 percent z nich. Teherán uviedol, že išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Predstavitelia Európskej únie, Kanady, Nemecka a ďalších krajín nočný útok Iránu odsúdili. Rusko, Čína, Egypt a Saudská Arábia vyjadrili znepokojenie. Svetoví lídri zároveň vyzvali zúčastnené strany na zachovanie zdržanlivosti.