Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident varuje pred dôsledkami rozhodnutia USA

Na archívnej snímke Hassan Rúhaní. Foto: TASR/AP

Iránsky prezident Rúhání v stredu o vývoji súvisiacom s americkými zámermi a Jeruzalemom telefonicky hovoril aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Teherán 6. decembra (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu rozhodne odmietol zámer svojho amerického náprotivka Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Rúhání podľa agentúry DPA vyhlásil, že Irán nebude tolerovať toto rozhodnutie Spojených štátov a podnikne príslušné kroky.

Podľa neho v tomto prípade už nejde len o politiku, "v hre" sú podľa neho aj všetky posvätné miesta všetkých moslimov na celom svete. Vyhlásil, že v tejto situácii "moslimovia musia spoločne čeliť tomuto veľkému komplotu".

Na stretnutí s iránskym najvyšším duchovným, ajatolláhom Alím Chameneím, Rúhání zdôraznil, že Palestínčania by mali proti spomínanému rozhodnutiu USA protestovať "odvážnejšie než kedykoľvek predtým".

Avizované rozhodnutie USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela je podľa Chameneího "znakom slabosti". "Želanie vyhlásiť Jeruzalem za hlavné mesto okupovanej Palestíny je vyvolané ich slabosťou a bezmocnosťou," vyhlásil Chameneí na dresu USA a Izraela. Podľa Chameneího USA chcú na Blízkom východe rozpútať vojnu.

Iránsky prezident Rúhání v stredu o vývoji súvisiacom s americkými zámermi a Jeruzalemom telefonicky hovoril aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Rúhaní počas rozhovoru vyjadril presvedčenie, že v súčasnej situácii musia všetky moslimské štáty podniknúť zásadné opatrenia proti "nezákonnému, provokačnému a veľmi nebezpečnému kroku" Spojených štátov.

Za priority islamského sveta Rúhání označil palestínsku otázku, problém Jeruzalema a odpor voči Izraelu. Zdôraznil pritom, že zodpovednosť za nestabilnú situáciu v regióne nesie práve Izrael.

V telefonáte s Erdoganom Rúhání prisľúbil účasť svojej krajiny na mimoriadnom summite Organizácie islamskej spolupráce (OIC), ktorý v súvislosti s dianím okolo Jeruzalema inicioval turecký prezident.
Izrael a Irán sú dlhoročnými nepriateľmi. Izraelskí lídri opakovane odsudzujú zámery iránskeho vedenia na zvyšovanie vplyvu Teheránu v regióne - najmä v Sýrii a Libanone, ktoré bezprostredne susedia so židovským štátom. Izrael ostro kritizuje aj ambície Iránu v oblasti využívania jadrovej energie na vojenské účely.

Irán neuznáva Izrael a jeho predstavitelia pravidelne hovoria o zničení židovského štátu.