Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident začal v Taliansku štvordňovú návštevu Európy

Iránsky prezident Hassan Rúhání Foto: TASR/AP

Pred uvalením sankcií bola Európa najväčším obchodným partnerom Iránu. Počas Rúháního návštevy sa predpokladá uzavretie celého radu podnikateľských a obchodných zmlúv.

Rím 25. januára (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání pricestoval dnes do Ríma, ktorý je jednou zo zastávok jeho cesty po Európe, informovala agentúra AP.

Ide o prvú návštevu iránskeho prezidenta v Európe po takmer 20 rokoch. Jej uskutočnenie bolo možné po tom, ako Irán začal plniť svoje záväzky, ktoré preň vyplývajú zo zmluvy ohľadne jeho kontroverzného jadrového programu, uzavretej so svetovými mocnosťami.

Rúháního návšteva sa pôvodne mala konať v novembri 2015, ale po teroristických útokoch v Paríži bola odložená na neskôr.

V rámci pobytu v Taliansku má Rúhání v programe rokovanie s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom a s premiérom Matteom Renzim. Rokovania v Taliansku sa majú sústrediť na investičné projekty, ktorých realizáciu v Iráne umožní zrušenie sankcií uvalených práve kvôli spornému jadrovému programu.

Naplánovaná je aj audiencia u pápeža Františka vo Vatikáne.

Z Talianska sa Rúhání presunie do Francúzska, kde bude od stredy jeho hostiteľom prezident Francois Hollande.

Pred uvalením sankcií bola Európa najväčším obchodným partnerom Iránu. Počas Rúháního návštevy sa predpokladá uzavretie celého radu podnikateľských a obchodných zmlúv. Iránskeho prezidenta preto sprevádza delegácia pozostávajúca z približne sto podnikateľov a ministerských úradníkov.

Podľa nemenovaných talianskych vládnych zdrojov by mali Taliansko a Irán počas Rúháního návštevy uzavrieť obchodné zmluvy v celkovej hodnote 15-17 miliárd eur. Medzi nimi by mala byť aj zmluva s talianskou spoločnosťou Saipem o vybudovaní 2000 kilometrov dlhého plynovodu v Iráne. Mala by byť podpísaná aj zmluva o založení spoločného iránsko-talianskeho oceliarskeho podniku.

Agentúra Reuters konštatovala, že Irán v dôsledku sankcií doslova "baží" po produkcii zo Západu, čo demonštrovali jeho vedúci predstavitelia aj uplynulú nedeľu, keď na leteckom salóne v Teheráne oznámili zámer kúpiť viac ako 160 lietadiel, vrátane ôsmich "super jumbo jetov" od spoločnosti Airbus. Zverejnili tiež, že plánujú urobiť veľkú objednávku na nové lietadlá u americkej spoločnosti Boeing.