Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: Toto za sebou zanecháva zúrivá Irma

Pohľad na silné vlny počas vyčíňania hurikánu Irma 9. septembra 2017 v Havane. Foto: TASR/AP

Irma zoslabla. Hurikánom zasiahnuté oblasti Floridy môžu čerpať federálnu pomoc.

Washington 11. septembra (TASR/Teraz.sk) - Irma sa dnes oslabila na hurikán prvej kategórie a vyčíňa v oblasti zátoky Tampa Bay v americkom štáte Florida.

V súčasnosti hurikán sprevádza vietor s rýchlosťou 135 kilometrov za hodinu a očakáva sa jeho ďalšie oslabovanie. Stred hurikánu bol dnes skoro ráno miestneho času približne 40 kilometrov severovýchodne od Tampy a pohyboval sa na severozápad rýchlosťou 24 kilometrov za hodinu.



Napriek oslabeniu zostáva Irma stále extrémne nebezpečným hurikánom a podľa meteorológov by mala v priebehu dnešného dňa smerovať viac do vnútrozemia a zasiahnuť štáty Georgia, Alabama a Tennessee.

Viac ako 3,3 milióna domácností a podnikov sa ocitlo na Floride bez elektriny a viac ako 160.000 ľudí čaká v záchytných centrách.



Oslabená, no stále silná Irma vyčíňala na Floride



Vyvrátené stromy, zatopené a zničené domy i lode, prevrátené masívne žeriavy a milióny ľudí bez elektriny. To je predbežná bilancia škôd v americkom štáte Florida, ktorý v nedeľu zasiahol silný hurikán Irma. Informovali o tom agentúry DPA, AP a Reuters.

Na snímke poškodený žeriav na vrchole budovy počas vyčíňania hurikánu Irma 10. septembra 2017 v Miami na Floride. Viac ako milión odberateľov elektriny na Floride pocítilo výpadky v dodávkach spôsobené silným hurikánom Irma, ktorý zasiahol dnes južnú časť tohto amerického štátu.
Foto: TASR/AP


Podľa agentúry AP zatiaľ neboli na Floride zaznamenané žiadne straty na životoch. Niektoré internetové zdroje, ako aj televízia BBC, však informovali o troch obetiach v štáte Florida.

Hoci Irma dorazila do tohto amerického štátu ako hurikán štvrtej kategórie na päťstupňovej škále, počas nedeľňajšej noci zoslabla na útvar druhej kategórie. Sprevádzal ju vietor dosahujúci rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Viac ako 3,3 milióna domácností a podnikov sa ocitlo bez elektriny.

Na snímke popadané elektrické stĺpy po vyčíňaní hurikánu Irma 9. septembra 2017 v Caibairene.
Foto: TASR/AP


Napriek oslabeniu zostáva Irma stále extrémne nebezpečným hurikánom a podľa meteorológov by mala v priebehu dnešného dňa smerovať viac do vnútrozemia a zasiahnuť štáty Georgia, Alabama a Tennessee.

Muž kráča po troskách domu po vyčíňaní hurikánu Irma 10. septembra 2017 v Brevard County na Floride. Vyvrátené stromy, zatopené a zničené domy i lode, prevrátené masívne žeriavy a milióny ľudí bez elektriny. To je predbežná bilancia škôd v americkom štáte Florida, ktorý v nedeľu zasiahol silný hurikán Irma.
Foto: TASR


Medzinárodné letisko v Miami vyhlásilo, že bude v pondelok pre hurikán uzavreté a v utorok spustí iba obmedzený počet letov. Ostatné letiská na Floride ostatnú uzavreté, kým Irma definitívne nepominie.


Hurikánom zasiahnuté oblasti Floridy môžu čerpať federálnu pomoc



Americký prezident Donald Trump vyhlásil v štáte Florida, kde sa v priebehu nedele prehnal mohutný hurikán Irma, stupeň prírodnej katastrofy. Umožnil tým spustenie federálnej pomoci pre ľudí zasiahnutých hurikánom. Ten doteraz spustošil deväť okresov v štáte Florida. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Trump zároveň označil ničivý hurikán Irma za "veľké monštrum", ktoré bude stáť federálnu vládu veľa peňazí. Americký prezident nekonkretizoval, o akú sumu pôjde. Dodal však, že vláda sa v súčasnosti sústreďuje predovšetkým na záchranu ľudských životov.

Vlny bičujú pobrežie v Biscayne Bay počas príchodu hurikánu Irma 10. septembra 2017 v Miami. Mohutný hurikán Irma udrel dnes ráno miestneho času na americký štát Florida. Severná stena oka hurikánu, v ktorej je najväčšia rýchlosť prúdenia vzduchu, zasiahla južné časti súostrovia Florida Keys.
Foto: TASR/ AP


Kovová strecha leží na čerpacej stanici po vyčíňaní hurikánu Irma 10. septembra 2017 v North Miami. Vyvrátené stromy, zatopené a zničené domy i lode, prevrátené masívne žeriavy a milióny ľudí bez elektriny. To je predbežná bilancia škôd v americkom štáte Florida, ktorý v nedeľu zasiahol silný hurikán Irma.
Foto: TASR/AP


"Už čoskoro prídeme na Floridu," odkázal v nedeľu Trump pri návrate do Bieleho domu po víkende strávenom v prezidentskom sídle Camp David v štáte Marylande. Zároveň pochválil vládne orgány za doterajšie zvládnutie situácie v hurikánom zasiahnutých oblastiach.

Federálna pomoc zahŕňa dočasné ubytovanie a opravy domov, nízkonákladové pôžičky na nepoistený majetok poškodený hurikánom a iné programy zamerané na pomoc jednotlivcom i podnikateľom v okresoch Charlotte, Collier, Hillsborough, Lee, Manatee, Miami-Dade, Monroe, Pinellas a Sarasota.

Na snímke spadnutý kvetináč 10. septembra 2017 vo floridskom letovisku Naples. Mohutný hurikán Irma udrel dnes ráno miestneho času na americký štát Florida. Severná stena oka hurikánu, v ktorej je najväčšia rýchlosť prúdenia vzduchu, zasiahla južné časti súostrovia Florida Keys
Foto: TASR/AP


Silný hurikán Irma sa v uplynulých dňoch prehnal cez viaceré karibské ostrovy, kde napáchal rozsiahle škody, a v priebehu nedele zasiahol južnú i západnú časť amerického štátu Florida. Na území tohto štátu vyhlásili pred príchodom hurikánu masovú evakuáciu, ktorá sa mala týkať až 6,3 milióna obyvateľov.


Francúzsky prezident navštívi hurikánom zničený ostrov Svätý Martin




Francúzsky prezident Emmanuel Macron navštívi v utorok francúzsko-holandský ostrov Svätý Martin po tom, ako sa ním nedávno prehnal ničivý hurikán Irma a následne i hurikán Jose. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Emmanuel Macron pricestuje v utorok ráno do Svätého Martina "vyzbrojený" tovarom a povzbudením," oznámil v nedeľu novinárom francúzsky minister vnútra Gérard Collomb po stretnutí s Macronom v parížskom Elyzejskom paláci.

Na snímke ľudia začínajú s upratovaním vlastných príbytkov po vyčíňaní hurikánu Irma 9. septembra 2017 v Caibariene.
Foto: TASR/AP


Na základe doterajších informácií si hurikán Irma vyžiadal vo francúzskej časti karibského ostrova Svätý Martin, ako aj v susednom ostrove Svätý Bartolomej, životy desiatich ľudí. Ďalších sedem ľudí je nezvestných.

Agentúra DPA zas priniesla informáciu, že holandský kráľ Viliam Alexander v nedeľu navštívil na holandskom ostrove Curacao ľudí zasiahnutých hurikánom Irma, ktorých na tento ostrov evakuovali po tom, čo táto mohutná búrka zasiahla ostrov Svätý Martin. Informoval sa o záchranným prácach a aktivitách holandských jednotiek, ktoré sa snažia obnoviť poriadok v holandskej časti ostrova Svätý Martin. Ak to situácia dovolí, holandský kráľ dnes navštívi aj samotný ostrov Svätý Martin, kde Irma zničila až 70 percent infraštruktúry.

Rodina Blickmanová prečkáva vyčíňanie hurikánu Irma v schodiskom šatníku 10. septembra 2017 v americkom Key West na Floride. Viac ako milión odberateľov elektriny na Floride pocítilo výpadky v dodávkach spôsobené silným hurikánom Irma, ktorý zasiahol dnes južnú časť tohto amerického štátu.
Foto: TASR/AP


V opustených domoch a obchodoch na Floride dochádza k prípadom rabovania



Zlodeji využili chaos, ktorý nastal v americkom štáte Florida po príchode ničivého hurikánu Irma, a začali vykrádať opustené domy a obchody. S odvolaním sa na správy v amerických médiách o tom dnes informovala agentúra DPA.

Z viacerých miest na východnom pobreží Floridy boli hlásené prepady, pričom mnohí páchatelia boli ozbrojení. V meste Weston postrelili bezpečnostné zložky 17-ročného zlodeja. Zraneného tínedžera previezli do nemocnice a jeho komplica zadržali.

DPA uviedla, že aj v iných zaznamenaných prípadoch išlo o mladých páchateľov - konajúcich buď jednotlivo, alebo v organizovaných skupinách.

V nedeľu zatkli v dôsledku rabovania viacero osôb, uviedla televízna stanica NBC, ktorej spravodajca dokonca pri jednej reportáži zachytil zlodeja na kameru.

Pred príchodom hurikánu Irma sa nariadenie na evakuáciu vzťahovalo na 6,3 milióna obyvateľov Floridy. Okrem domov sú na juhu Floridy opustené aj mnohé obchody. Na rozsiahlom území došlo navyše k výpadku elektrického prúdu.

EÚpokračuje v poskytovaní pomoci ostrovom v Kariibiku


Európska komisia (EK) dnes oznámila, že EÚ mobilizuje ďalšiu finančnú pomoc pre ostrovy v Karibiku, ktoré zasiahol hurikán Irma.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis v tejto súvislosti zdôraznil, že exekutíva EÚ uvoľnila počiatočnú sumu humanitárnej pomoci vo výške dvoch miliónov eur. Suma je určená pre najviac postihnuté ostrovy v Karibiku, pre kľúčové odvetvia, ako sú zabezpečenie pitnej vody a kanalizácie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, sfunkčnenia odpadového hospodárstva a revitalizácie základnej logistiky.

"Ďalšie finančné prostriedky EÚ zamerané na obnovu sú dostupné v rámci dlhodobejšej pomoci. Táto nová pomoc nasleduje po poskytovaní satelitnej podpory programu EÚ Copernicus, ktorý od minulého týždňa pre postihnutú oblasť poskytuje základné mapovacie služby," uviedol komisár v správe pre médiá.

Podľa jeho slov už boli v teréne rozmiestnení humanitárni experti EÚ, ktorí pomáhajú miestnym orgánom a koordinujú poskytovanie pomoci. Stylianidis pripomenul, že každá krajina v regióne zasiahnutom ničivým hurikánom môže požiadať Úniu o pomoc prostredníctvom Mechanizmu civilnej ochrany EÚ.

Únia už minulý týždeň zmobilizovala všetky svoje nástroje núdzovej reakcie, ešte pred tým, ako sa hurikán Irma priblížil ku karibským ostrovom. Komisia oznámila, že podporuje Pohotovostný fond Medzinárodnej federácie Červeného kríža na pomoc pri katastrofách a poskytuje základné záchranné balíčky pre najviac postihnuté skupiny obyvateľstva na ostrovoch Antigua a Barbuda. Na Haiti a v Dominikánskej republike zároveň nasadili tím humanitárnych expertov EÚ.