Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Dubline si pripomenuli hrdinov Veľkonočného povstania z roku 1916

vodca írskej republikánskej strany Sinn Féin Gerry Adams Foto: TASR/AP

Hlavné oslavy 100. výročia Veľkonočného povstania sa uskutočnia počas víkendu.

Dublin 25. marca (TASR) - Niekoľko tisícok ľudí pochodovalo dnes ulicami írskeho hlavného mesta Dublin, pripomínajúc si hrdinov ozbrojeného Veľkonočného povstania z roku 1916, popravených britskými vojakmi.

Pochod sa začal pri budove bývalej väznice Kilmainham Gaol, kde boli 14 vzbúrenci zadržiavaní a neskôr zastrelení. Sprievod sa skončil na cintoríne vo štvrti Arbour Hill, kde sú pochovaní, informuje stanica BBC.

Na pochode sa zúčastnil aj vodca írskej republikánskej strany Sinn Féin Gerry Adams i vicepremiér Britániou kontrolovaného Severného Írska Martin McGuinness. Vedenie strany požiadalo účastníkov, aby prišli v dobovom oblečení.

Veľkonočné povstanie bolo neblahou šesťdňovou vzburou írskych republikánov proti britskej nadvláde. Mnohí historici ho však považujú za udalosť, ktorá viedla k vytvoreniu nezávislej Írskej republiky. Vyžiadalo si vyše 480 mŕtvych.

Hlavné oslavy 100. výročia Veľkonočného povstania sa uskutočnia počas víkendu. Ich ústredným bodom bude vojenská prehliadka, ktorá má byť najväčšou v dejinách krajiny. Slávnostný sprievod prejde ulicami Dublinu v nedeľu.