Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Dubline si pripomenuli hrdinov Veľkonočného povstania z roku 1916

Írsky prezident Michael D Higgins kladie veniec pri príležitosti 100. výročia Veľkonočného povstania z roku 1916, významného momentu boja za nezávislosť Írska, ktorý o päť rokov neskôr viedol k ukončeniu storočí britskej vlády v Dubline v nedeľu 27. marca 2016. Foto: TASR/AP

Povstanie z 24.-29. apríla 1916 je stále kontroverzné pre tých, ktorí tvrdia, že jeho pripomínanie si je oslavou militantného írskeho nacionalizmu.

Dublin 27. marca (TASR) - Tisíce príslušníkov írskych ozbrojených síl pochodovali dnes Dublinom pri príležitosti 100. výročia Veľkonočného povstania z roku 1916, významného momentu boja za nezávislosť Írska, ktorý o päť rokov neskôr viedol k ukončeniu storočí britskej vlády.

Veľkonočné povstanie bolo označené aj za "triumf neúspechu", pretože zaktivizovalo hnutie za nezávislosť, aj keď rebeli po piatich dňoch kapitulovali a väčšinu ich vodcov popravili, napísala agentúra Reuters.

Ulice Dublinu dnes zaplnili desaťtisíce ľudí a úradujúci premiér Enda Kenny spolu s prezidentom Michaelom D. Higginsom a členmi kabinetu ticho sledoval vztyčovanie írskej vlajky na nádvorí niekdajšej väznice Kilmainham Gaol, kde voči vodcom povstania vykonali rozsudky smrti, ktoré podnietili verejnú mienku proti britskej nadvláde.

"Z popola povstania, následnej vojny za nezávislosť a občianskej vojny povstal slobodný a demokratický írsky štát," povedal Kenny v prejave.

Povstanie z 24.-29. apríla 1916 je stále kontroverzné pre tých, ktorí tvrdia, že jeho pripomínanie si je oslavou militantného írskeho nacionalizmu.

Arlene Fosterová, prvá ministerka (predsedníčka vlády) Severného Írska, ktoré je naďalej súčasťou Spojeného kráľovstva, sa odmietla na oslavách zúčastniť s tým, že povstanie bolo využívané na ospravedlňovanie násilia Írskej republikánskej armády (IRA) v 70. a 80. rokoch.

Ľavicové írskej strany pri príležitosti výročia poukázali na nenaplnenie ideálov povstania z roku 1916. "Tento štát nie je republikou vyhlásenou v roku 1916 a súčasné snahy predstierať, že ňou je, sú urážkou mužov, ktorí tu spočívajú," povedal Gerry Adams, líder tretej najväčšej strany v krajine Sinn Féin, na piatkovom separátnom spomienkovom podujatí pri hrobe niektorých z povstalcov.

Vojaci pochodujú pri príležitosti 100. výročia Veľkonočného povstania z roku 1916, významného momentu boja za nezávislosť Írska, ktorý o päť rokov neskôr viedol k ukončeniu storočí britskej vlády v Dubline v nedeľu 27. marca 2016.
Foto: TASR/AP