Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Enda Kenny sa po šiestich rokoch rozlúčil s premiérskym úradom v Írsku

Odchádzajúci írsky premiér Enda Kenny. Dublin, 13. júna 2017. Foto: TASR/AP

Kennymu sa všeobecne pripisuje ekonomické zotavenie krajiny.

Dublin 13. júna (TASR) - Odchádzajúci írsky premiér Enda Kenny dnes predniesol v parlamente svoj posledný prejav, počas ktorého priznal, že sa dopustil niekoľkých chýb, podľa vlastných slov však vždy konal "v najlepšom záujme írskeho ľudu". Na poste ministerského predsedu strávil Kenny šesť rokov.

"Nebolo to o mojej osobe, ale o výzvach, ktorým náš národ a naša krajina čelí," vyhlásil Kenny v dolnej komore zákonodarného zboru. Kenny, ktorý bol členom parlamentu 42 rokov, dodal, že stále vníma politiku ako "ušľachtilú profesiu, a to napriek mnohým škandálom a sklamaniam", ktoré ju sprevádzajú.

Kennymu sa všeobecne pripisuje ekonomické zotavenie krajiny po tom, ako musela byť krajine v roku 2009 poskytnutá finančná pomoc od Medzinárodného menového fondu a Európskej únie v dôsledku krízy v bytovom a bankovom sektore.

Líder opozičnej strany Sinn Féin Gerry Adams ho však skritizoval za spôsob, akým sa ujal úsporných opatrení, tvrdiac, že Kenny "sklamal írsky ľud" v otázkach bezdomovectva, zdravotných služieb a Severného Írska. Líder ďalšieho opozičného subjektu - strany Fianna Fáil - Micheal Martin ho vyzdvihol ako "írskeho vlastenca a demokrata".

Kenny (66) odstúpil z vedúceho postu stredopravicovej strany Fine Gael v máji. Zároveň vtedy oznámil, že sa vzdá aj premiérskeho kresla po voľbách nového lídra Fine Gael, ktorým sa začiatkom tohto mesiaca stal minister pre sociálnu ochranu Leo Varadkar. Ten sa podľa všetkého stane i novým premiérom.