Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Írskemu premiérovi sa vyhrážajú pre čiastočnú legalizáciu interrupcií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ministri Kennyho vlády odsúhlasili začiatkom mája návrh zákona, ktorý povoľuje umelé prerušenie tehotenstva v prípade ohrozenia života matky, čo zahŕňa aj matkine samovražedné sklony.

Dublin 12. júna (TASR) - Írsky premiér Enda Kenny čelí anonymným vyhrážkam kvôli snahám o legalizáciu umelého prerušenia tehotenstva v prípade ohrozenia života matky. Podľa agentúry Reuters mu neznámi odporcovia hrozia smrťou, posielajú listy napísané krvou či plastové embryá.

"Označujú ma teraz po celej krajine za vraha, ktorý bude mať na svedomí smrť 20 miliónov bábätiek," povedal Kenny poslancom írskeho parlamentu.

Podľa vlastných slov on i jeho spolupracovníci dostávajú od odporcov interrupcií výhražné listy a telefonáty, ako aj makety embryí a katolícke škapuliare.

Kenny, ktorý je sám praktikujúcim katolíkom, pred poslancami obhajoval svoju politiku v oblasti interrupcií a vyjadril nesúhlas s odsudzujúcimi vyjadreniami biskupov k tejto otázke.

Ministri Kennyho vlády odsúhlasili začiatkom mája návrh zákona, ktorý povoľuje umelé prerušenie tehotenstva v prípade ohrozenia života matky, čo zahŕňa aj matkine samovražedné sklony. Návrh vyvoláva veľký odpor v konzervatívnych kruhoch spojených s katolíckou cirkvou. V sobotu v írskom Dubline protestovalo proti legislatíve asi 40.000 ľudí.

Medzi stúpencov uvoľnenia pravidiel patria hlavne príslušníci mladšej sekulárnejšie zmýšľajúcejšej generácie, ktorí chcú, aby už írske ženy nemuseli za interrupciami cestovať do susednej Británie.

Ústava prevažne katolíckeho Írska interrupciu zakazuje. Najvyšší súd však v roku 1992 rozhodol, že interrupcia v prípade bezprostredného ohrozenia života matky je prípustná. Doteraz na to chýbal vykonávací zákon, čo chce napraviť súčasná vláda.